Recenze: Talisman | The Nicholas Sparks Book Club

dubna 04, 2015

S tvorbou Nicholase Sparkse jsem měla tu možnost setkat se jen jednou. A to díky Zápisníku jedné lásky. Myslím, že tuhle knihu, popřípadě film, zná každý. V rámci čtenářského klubu Nicholase Sparkse, který založila Verunka z Knižního přátelství, jsem si mohla přečíst další knihu tohoto autora. Talisman.

Příběh začíná jedním nečekaným setkáním. Zástupce šerifa Clayton náhodou potká podivného muže se psem a dostane se s ním do slovní potyčky. Logan Thibault možná vypadá na první pohled trochu jako vandrák, je to ale bývalý voják. Po vzoru svého otce se přidal k námořní pěchotě a strávil několik těžkých let v Iráku. Válka je strašná věc a Logan to zažil na vlastní kůži. Většina jeho přátel zahynula, ale on mě to štěstí, že vyvázl.

Štěstí je ale občas někdy zvláštní věc. Třeba, když se jedná o štěstí v podobě fotky. Během svého působení v Iráku Logan našel fotku dívky. Původního majitele fotografie ale nenašel, a tak si fotku ponechal. Fotka se tak stala jeho talismanem, který ho doprovázel na jeho misi. Když se pak Logan vrátí domů, rozhodne se postavit svému osudu a najít ženu z obrázku.

Jelikož jsem od Nicholase Sparkse četla jen Zápisník jedné lásky, čekala jsem od Talismanu něco podobného. Přeslazený zamilovaný příběh. Kniha je ale ve skutečnosti úplně jiná. Ano, láska v ní má velkou roli, ale tak trochu jinou. Nejedná se o první lásku mladých lidí, ale o lásku mezi matkou a synem, vnučkou a babičkou nebo třeba o lásku mezi psem a jeho pánem. Nicholas Sparks dokázal zachytit život běžných lidí, ale nezapomenutelným způsobem. Kniha dokáže navodit takovou tu správnou atmosféru plnou poklidu, pohody a štěstí.

Kniha je vyprávěna ze tří úhlů pohledu - Clayton, Logan a Beth. A příběhu to velice prospívá. Tento způsob vypravování mám celkově hodně ráda, protože občas má čtenář chuť vědět, co si myslí i ten druhý. Můžeme se tak dostat do hlavy všem hlavním aktérům, vědět co si myslí a jaký mají pohled na věc. Logana tak vidíme nejen jako bývalého vojáka, ale také jako muže, který si toho prožil opravdu hodně. Neztratil ale vůli žít, má svérázný smysl pro humor a pro lidi, které má rád, je schopen se obětovat a dát jim svoji lásku.

Talisman mě opravdu překvapil. Je to totiž čtivý příběh plný krásných slov. Prostřednictvím svých postav ukázal Nicholas Sparks hned několik lidských vlastností a vyzdvihl ty nejlepší. Dokázal zachytit nejen vytrvalost a odhodlání jednoho člověka, ale také i krásu rodinného zázemí. Díky tomu se do příběhu dokážete dokonale vžít. A to je jedna z věcí, které na knihách miluji. Když se dokážete do příběhu ponořit a prožívat ho se svými hrdiny.

Český název: Talisman
Originální název: The Lucky One
Autor: Nicholas Sparks
Počet stran: 336
Nakladatelství: Ikar
Žánr: Adult, Romance, Drama, Contemporary

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Já jsem sice viděla všechny jeho filmová zpracování knih, ale četla jsem jen Poslední píseň a ta se mi hodně líbila. V knihovničce mi ještě leží Bezpečný přístav a časem si chci koupit všechny jeho knihy. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som počula a každý si ju zatiaľ chválil :). Tiež si ju chcem prečítať.
    Musím teda povedať, že som od Sparksa žiadnu knihu nečakala, čo ma neskutočne mrzí a určite to v najbližšej dobe napravím :( :) Len z úryvkov kníh a anotácií sa mi tie príbehy neskutočne zapáčili.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé, taky si Sparkse spojuju se slaďáky, což je literatura, kterou moc nemusím... Ale tahle knížka vypadá dobře, díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat