Recenze: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

února 15, 2015

Český název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Originální název: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Autor: Ransom Riggs
Série: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti 1
Počet stran: 358
Nakladatelství: Jota
Žánr: Young Adult, Time Travel, Paranormal, Mystery
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Dědečkovo tajemné vypravování, podivné a neuvěřitelné fotky, sirotčinec a válka. Tohle jsou věci, které doprovází Jacobův příběh. Začal v době, kdy mu jako dítěti dědeček vyprávěl o svém dětství za války. Jako polský občan byl nucen vycestovat a opustit svou rodinu. Dětství tak strávil v sirotčinci. Jeho příběhy ale nejsou obyčejné, ale plné podivných nestvůr a fotek velmi zvláštních lidí. Jako dítě tomu Jacob věřil, ale když začal dospívat, začal pravdu vidět někde jinde. Pak ale jeho životem otřese velká ztráta a Jacob se rozhodne příběhům znovu uvěřit.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je prvotinou spisovatele Ransoma Riggse. Jeho kniha se vyznačuje velmi zajímavým a svižným stylem vypravování. I když to na první pohled možná nevypadá, kniha se řadí mezi young adult. Atmosféra celého příběhu je od začátku až do konce značně záhadná až mysteriózní. Velmi tomu dopomáhá i samotná obálka s levitující holčičkou, o které by se mohlo říci, že je pěkně creepy. Není to ale jen obálkou. V průběhu čtení budete na podivné a neobvyklé černobílé fotky neustále narážet. Pěkně ale dotváří samotný příběh, protože představují postavy vystupují v knize.

Příběh je vyprávěn prostřednictvím Jacoba. Ze začátku je děj trochu pomalý. Samotný úvod a seznámení se situací by se dal určitě zkrátit na polovinu. Nejzajímavější část knihy je pak doba, kdy se Jacob se svým otcem ocitne na ostrově a seznámí se s podivnými dětmi. Tady se pak začnou střídat dvě různé doby - současnost a doba v roce 1940. Obyvatelé sirotčince jsou vykresleny jako hodní a milí lidé. Bohužel jsou takoví jen uvnitř. Každé dítě totiž v sobě ukrývá jakousi schopnosti či odlišnost - holčička, která levituje, neviditelný chlapec, dívka, která dokáže přivolat oheň a další neobvyklosti - díky tomu je pak každý pro společnost vyvrhelem.

Společnost ale není hlavní důvod, proč se děti ukrývají. Před kým se skrývají a proč se pak čtenář dozví až v poslední třetině knihy. Bohužel je ale tato část velmi zdlouhavá a nudná. Od půlky má kniha velmi klesající tendenci, co se týče kvality a zajímavosti. A to je pro tento příběh opravdu škoda. Má v sobě dobrý potenciál a autor přišel s velmi netradičním příběhem, který dokáže upoutat a zaujmout.

Kromě postavy samotného Jacoba čtenáře zaujmou nejvíce podivné děti. V sirotčinci jich je ale hodně, a tak nemají moc prostoru na to, aby se předvedli a získali si své čtenáře. Jejich vystupování, vzájemná důvěra a spolupráce se pak jeví úplně normálně a tím dokazují, že i tyto děti mají svoje místo ve světě.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je velmi netradiční příběh, se zajímavě vykreslenými postavami a mysteriózní až hororovou atmosférou. Autor se vyznačuje delšími souvětími, cizími slovy nebo svižným vypravováním. Ale jelikož se jedná o prvotinu, neobejde se kniha bez chyb. V žánru young adult bude ale i přes to vyčuhovat, protože se jedná o velmi podivnou, ale zároveň i poutavou knihu.


Recenzi najdete také na fantasyknihy.eu
Zdroj: obálka | obrázek

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Super recenzia! Ja som knihu čítal a strašne sa mi páčila a patrí aj medzi moje najobľúbenejšie :))

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu kvalitně napsaná recenze! :) Mě knížka velmi zaujala a podle tvé recenze hádám, že půjde o opravdu zajímavé čtení. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! Chtěla bych si ji přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knížku jsem četla už poměrně dávno a musím říct, že se mi strašně líbila. Té klesající tendence jsem si tedy moc nevšimla, přišlo mi to přesně naopak, ale třeba to bude překladem. :) Ještě vloni jsem četla druhý díl a ten mě bavil ještě víc. :D

    OdpovědětVymazat
  5. První díl se mi líbil, je to zajímavé, originální. Ale styl nesedne úplně každému jsem si všimla, protože je na knihu dost různých pohledů. Ale oproti druhému dílu je to slabota. Pokud budeš pokračovat, tak doufám, že se te bude líbit ten druhý, protože je prostě o dost líp napsaný. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat