Recenze: Dash & Lily - Kniha přání

prosince 23, 2014

Český název: Dash & Lily - Kniha přání
Originální název: Dash & Lily Book of dares
Autor: David Levithan, Rachel Cohn
Počet stran: 288
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: Young Adult, Contemporary, Romance, Christmas
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Na světě existují dva typy lidí. Ti co milují Vánoce a ti, co je nesnáší. Lily Vánoce nadevše zbožňuje. Miluje čerstvě upečené cukroví, vánoční stromečky, osvětlení, koledování i všechen ten shon okolo. Dash zase naopak Vánocemi opovrhuje. Nerad chodí do obchodů, které přetékají lidmi, nemá rád koledy i vánoční atmosféru. Dash a Lily ale mají tyto Vánoce jedno společné. Oba jsou na Vánoce doma sami, bez rodičů. Dash proto často navštěvuje své oblíbené knihkupectví, kde čirou náhodou objeví rudý zápisník s instrukcemi. Instrukcemi, které tam napsala Lily.

Příběh Dashe a Lily je sice velmi jednoduchý, ale na druhou stranu velmi neobvyklý. Jejich vztah totiž začne díky rudému zápisníku, ve kterém si oba začnou nechávat vzkazy a úkoly. Jejich zápisky jsou plná emocí, vzpomínek a nápadů. Díky tomuto deníku zjistí, že někde na světě existuje někdo, komu jsou schopni svěřit svá tajemství, svá tajná přání nebo smutky. Během dopisování pak nechávají zápisník na nejrůznějších místech po celém New Yorku a to dělá z jejich příběhu veselou záležitost.

Dash a Lily je společným projektem autorů Davida Levithana a Rachel Cohn. Spolu už napsali knihu Až do ochraptění. Jejich spolupráce na této knize probíhala obdobně jako příběh hlavních hrdinů. David Levithan psal kapitoly Dashe a posílal je emailem Rachel Cohn, která mu obratem posílala kapitoly o Lily. Na tom, jak bude příběh pokračovat, se nedomlouvali a nechali ho prostě se vyvíjet.

Kniha je tak vyprávěna v první osobě, jen se střídají pohledy Dashe a pohledy Lily. Kombinace dvou autorů se tu ukazuje jako dobrá volba. David Levithan vykreslil Dashe jako cynického, občas přechytralého, ale vtipného šestnáctiletého kluka. Lily je naopak velmi milá, soucitná a nadšená pro věc. Prostředí Vánoc a prázdnin pak navozuje během čtení tu správnou romantickou, ale i sváteční atmosféru. Svým zpracováním, jednoduchostí, ale i stylem příběh připomíná tvorbu Johna Greena.

Dash a Lily - Kniha přání je tou správnou volbou pro zimní období. Příběh o mladých lidech, kteří mají svůj vlastní pohled na svět a specifický humor je prodchnut vánoční až pohádkovou atmosférou a do popředí se dostávají maličkosti, které dokáží udělat svět hezčí. Kniha se čte lehce, ale poutavě a každý z nás bude určitě zvědavý, jestli se Lily a Dash někdy setkají. A pokud ano, jaké to setkání bude a jestli jejich představy nejsou jen pouhými sny.

Děkuji databázi CBDB za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroj: obálka

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Moc povedená recenze :) Knížku si chci moc koupit, ale musela jsem nakupovat dárky takže nezbil čas ani peníze. Tak snad se Ježíšek slituje a knížku mi koupí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle byla super recenze! Já sama si knížku strašně přeju, ale myslím, že se k ní spíše dostanu až příští rok... :(

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze. Já mám knihu už přečtenou a krásně mě naladila na vánoční atmosféru. Opravdu se krásně čte a stránky ubíhají téměř samy. Jen mě mrzí konec, který mě hodně zklamal..

    OdpovědětVymazat
  4. Moc, moc, moc hezká recenze:) tak konečně vím, o čem kniha je. Fakt jsem ani netušila, nebo možná malinko, ale přímo o děj jsem se pořádně nezajímala. ^^ A zní to opravdu dobře:)
    Vůbec si nedokážu představit, že to psali jen tak. Prostě bez plánu a z čiré spontánnosti. :D :)

    OdpovědětVymazat