RC Review: Hon

dubna 09, 2014

Český název: Hon
Originální název: The Hunt
Autor: Andrew Fukuda
Série: Hon 1
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment
Goodreads | CBDB

Anotace: Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně – nezamilovat se do jedné z nich! Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk. Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal. Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější...

Představte si svět, kterému už nevládnou lidé. Svět, ve kterém je poslední zbytek lidstva považován za nejlahodnější svačinku. Být člověkem neboli glupanem, je totiž to nejhorší, co vás může potkat. A pokud jím tedy jste, musíte se chránit. Gen byl už od narození vychován v neustálém strachu z prozrazení, a tak dennodenně dodržuje přísná pravidla. Nesmát se, negestikulovat, nepotit se, neupozorňovat na sebe. Život v neustálém nebezpečí je ale náročný a nebezpečný.

Všechnu snahu a kamufláž mu ale zkazí jedna věc. Výjimečná událost, která se koná většinou jen jednou za desítku let. Legendární hon na glupany, kdy je ze společnosti vybrána parta vyvolených, kteří po týdenním tréninku mají šanci ulovit jednoho či více glupanů. Ironií pak je, že mezi skupinu lovců je vybrán právě Gen. Aby nikdo nepřišel na Genovu pravou identitu, nezbývá mu nic jiného, než se do zvrácené hry zapojit.



Knih a sérií o upírech je v současné době nepočítaně. Většinou ale vystupují buď v utajení nebo jako součást lidského života. V Honu je to ale jiné. Upíři tady převzali nadvládu nad světem a lidstvo prakticky vyhynulo. Spočítat, kolik lidí přežilo, by se dalo spočítat na dvou rukách. Lidé jsou tu nazýváni glupani a mluví se o nich jako o divoké zvěři. Upíři, kteří tu nejsou nikdy konkrétně pojmenováni, jsou zobrazeni velmi originálně. Na pány světa se chovají často sobecky a divoce, mají zvláštní nároky a zvyky. Pro ně je ale tohle všechno normální, přirozené, pro nás, pro lidi je to zvláštní až ojedinělé.

Kniha je vyprávěna z pohledu Gena, který společně s ostatními upíry chodí do školy. Tady se ale nikdo neoslovuje jménem, ale jen číslem a písmenem. O to víc je pak tento svět neosobní a každý jedinec jde jen sám za sebe. Z Genova pohledu vidíme celý zvrácený svět. Vidíme jeho neustálou nutkavost kontrolovat své chování, svoje vzezření, svůj pach. Strach z prozrazení a možnosti okamžité smrti je pro něj doslova přirozený pocit. Kromě jeho osobních pocitů může čtenář více nahlédnout pod povrch světa obývaném upíry. Pro upíry je přirozené být v noci vzhůru, jíst syrové maso, spát s nohama zavěšenýma do háků, bavit se o chuti zabít glupana.

Příběh Honu je za začátku trochu zvláštní a chvíli trvá, než se člověk začte. Děj totiž plyne pomalu a všechnu akci si nechává na samý závěr knihy. Kniha je sice často přirovnávána k Hunger games, ale prakticky celá kniha je jen příprava na hon. Musím taky přiznat, že mě dějově hodně překvapila. Byla jsem v očekávání něčeho a dostala jsem něco jiného a možná i zajímavějšího.

Hon je velmi zajímavá kniha, která ale buď baví nebo nudí. Někomu může třeba vadit počešťování jmen, někoho zase strhne závěrečná akční honička. V knize najdete totiž všechno. I tu romantiku. Třebaže je jen v menší míře, ale o to víc pak čtenáře zaujme. Genův střet zájmů je totiž nejen sympatická slečna. Nese okolo sebe auru plnou tajemství. A není to jediné tajemství, které se v průběhu děje objeví. O to víc jsem pak zvědavá na pokračování a jsem si jistá, že tato kniha zaujme nejednoho čtenáře.

Děkuju nakladatelství Fragment, za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ahoj, prosím jen se chci zeptat, když dostaneš recenzní výtisk, a pak ho zrecenzuješ, tak je nepsané pravidlo napsat tam RC Review? Zrovna by mi taky měla dojít tato kniha..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevim jestli je to povinné, ale když jsem začala blogovat, tak to většina blogů psala, bud RC Review nebo RC Recenze, to s tím review se mi libi vic, tak pouzivam to :-D ale urcite by v ní mela byt zmínka, ze je to recenzni vytisk neboli reading copy :)

      Vymazat