RC Review: Ve znamení Štíra

října 23, 2013

Český název: Ve znamení Štíra
Originální název: The Scorpio Races
Autor: Maggie Stiefvater 
Počet stran: 368
Nakladatelství: Argo

Anotace: Každý rok na začátku listopadu vystupují z moře vodní koně: bájné bytosti, krásné, ale krvežíznivé. A každý rok je obyvatelé osamoceného drsného ostrova uprostřed oceánu chytají a snaží se je zkrotit. Snadné to není, ale vidina odměny za vítězství v tradičním dostihu je příliš lákavá. Někteří jezdci přežijí, jiní zemřou, jen jeden vyhraje. Již poněkolikáté závod vyhrál devatenáctiletý Sean. Moc toho nenamluví, a pokud se něčeho bojí, nechává si to pro sebe. Navenek působí drsně, ale má v sobě uhrančivou sílu a kdesi hluboko v sobě spoustu citu.
Kate je jiná. Masožraví koně jí zabili oba rodiče a ona na účast v závodu nikdy nepomyslela, jenže teď jí osud nedává jinou šanci. Odměna je její poslední naděje, jak vyřešit nelehkou životní situaci. Sean ani Kate však netuší, co všechno je čeká...

---

Blíží se podzim a pro obyvatele malého ostrova to znamená jediné - dostihy vodních koní. Vodní koně jsou nadpozemsky krásné, ale smrtící bytosti, které jezdci s blížícím se listopadem loví a trenují k závodu. Dostihy jsou velmi nebezpečné, protože divocí koně jsou nezkrotní a krvežízniví. Devatenáctiletý Sean vyhrál závod již několikrát a je ve svém oboru skoro legendou. Stará se o koně svého pána a trénuje je. Většinu času ale tráví sám, zamlklý.

Kate, kterou oslovují Šotek, žije se svými dvěma bratry. Rodiče byli několik let zpátky zabiti vodními koňmi, a tak jsou tři sourozenci odkázáni sami na sebe. S blížícím se podzimem se ale Kate dovídá nemilou zprávu. Jeji starší bratr Gabe se rozhodl opustit ostrov a odejít na pevninu. Nelehkou situaci ještě zhorší zpráva o hrozícím vystěhování. Kate se proto rozhodne zúčastnit nebezpečného závodu a získat výhru, která by jim pomohla od těžké situace. Oproti jiným závodníkům je ale Kate v nevýhodě. Nepojede totiž na vodním živli, ale na svém vlastním suchozemském koni.

Kate a Sean, hlavní postavy knihy, se do ohlášení závodu nikdy nepoznali. Jelikož ale Kate svým rozhodnutím závodit upoutá na sebe pozornost, zaujme Seana způsobem, jakým ho dosud nikdo nezaujal. Kate se stala první ženskou závodnicí a musí se potýkat s výsměchem a mírnou šikanou. Ostatní jezdci ji zesměšňují a nutí ji odstoupit ze závodu. Právě kvůli tomu se Sean rozhodne Kate zastat a posléze ji i pomoci s tréninkem. Postupem času oba zjistí, že se dokážou tomu druhému svěřit s věcmi, které nikdy nikomu neřekli.

Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů - Seana a Kate. Oba dva jsou od začátku velmi sympatičtí. Kate se sice chvílemi chová neurvale a drze, ale je to jen její obranný systém. Drží v sobě zlost na bratra, který se rozhodl je opustit a ví, že ho ničím nepřemluví. V tu chvíli je na všechny problémy sama a má starosti o svého mladšího bratra. Sean stejně jako Kate přišel o rodiče a žije u svého svěřence, kde se mu stará o vodní koně. Každý rok pak závodí na nejrychlejším koni Corrovi, který je pro Seana ztělesněním přírodní krásy. Jen tři věci Sean od života chce - svobodu, střechu nad hlavou a Corra. Bohužel i jemu život připravit spoustu překážek.

Ve znamení Štíra je na první pohled fantasy kniha, ale ten prvek fantasy je spíše jen na pozadí. I když se celý děj točí kolem závodů a vodních koní, není to stěžejní myšlenka. Jedná se o citlivý příběh dvou lidí, kteří neměli štěstí v životě a ve své společnosti nachází něco nového, nachází chuť bojovat, stát se vítězi.

Děkuji nakladatelství Argo za poskytnutí recenzního e-booku.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Na tuhle knihu jsem se dívala v knihovně a hodně mě zaujala, takže děkuji za tip, dám si ji do seznamu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem se po ní párkrát natahovala, ale nakonec jsem si to zatím rozmyslela a počkám si na knihovnu, protože si stále pamatuju na zklamání z druhého dílu Mrazení od té samé autorky, jaksi jsem k ní ztratila důvěru :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrazení jsem právě ještě nečetla. Ale slyšela jsem na ni nejrůznější ohlasy. Tohle byla první kniha od této autorky a snad se na tu další sérii brzo vrhnu.

      Vymazat