Recenze: Harry Potter a vězeň z Azkabanu

září 24, 2013

Český název: Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Originální název: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Autor: J.K. Rowling
Série:  Harry Potter 3
Počet stran: 389
Nakladatelství: Albatros


Anotace: Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích. Proto je na obranu povolán strážce Azkabanu, který slyšel Siriuse Blacka mluvit ze spaní. Říkal: „ON je v Bradavicích.“ Harry je v nebezpečí a neochrání ho ani zdi bradavické školy, ani jeho přátelé. Zrádce se může skrývat přímo ve škole...

---

Prázdniny v Zobí ulici bývají vždycky pro Harryho Pottera doslova utrpením. To se ale ještě zdvojnásobí, když k Dursleyovým dorazí tetička Marge. Marge totiž neustále baví Harryho ponižovat. To se jí ale tentokrát nevyplatí a Harry prostřednictvím svého vzteku drahou tetičku nafoukne. Jelikož se ho ale nikdo z Dursleových nezastane, sbalí si svůj kufr a práskne svým příbuzným dveřmi. Harry si uvědomuje, že je ve velkém průšvihu a neví kam jít. Shodou okolností se ale před jeho nohama objeví kouzelný autobus, který ho odveze do Londýna k Děravému kotli. K Harryho překvapení tam na něj čeká nejen samotný ministr kouzel Kornelius Popletal ale taky skutečnost, že nedostane žádný trest. Všichni se okolo něho podivně chovají a neustále je pod něčím dozorem. A pak díky tátovi svého nejlepšího kamaráda Rona se dozví, na co jsou všechna tahle opatření. Z kouzelnického vězení Azkabanu uprchl smrtelně nebezpečný vrah a Voldemortova pravá ruka - Sirius Black. Za celou kouzelnickou historii se ještě nikdy nikomu nepodařilo uprchnout z přísně střeženého vězení a každému je ihned jasné, jaký je vrahův cíl. Zneškodnit Harryho a dopomoci Pánu zla ke znovupovstání.

I když se jedná teprve o třetí díl v celé Potterovské sérii, považuju ho za naprosto nejlepší díl. Vězně z Azkabanu jsem četla opravdu hodněkrát a pořád si tato kniha udržuje svoje kouzlo. Pořád je tak strhující, tajuplná, chvílemi i drsná a plná napětí a akce. A taky se tu poprvé objevuje moje nejoblíbenější postava z celé ságy. Ano, je jím Sirius Black. Dodnes nevím proč, ale když jsem knihu četla poprvé, tak mě hned od začátku postava tajuplného vraha fascinovala a zajímala. Chtěla jsem se dozvědět víc a víc a to jsem se v průběhu čtení dozvěděla. A skutečná pravda mě naprosto dorazila a Sirius si u mě ještě více šplhl. Stal se mým oblíbencem a když jsem byla hodně mladší, tak jsem si přála mít takového kmotra.

Není to ale jen postava uprchlého trestance, která děj posouvá dopředu. Kromě něho se v knize objevuje i nový učitel obrany proti černé magii. Je jím Remus Lupin, který se během pár týdnů stane jedním z nejoblíbenějších učitelů a který se rozhodne Harryho učit obranu proti mozkomorům. Mozkomorové jsou totiž Azkabanští strážní, kteří se teď vyskytují v blízkosti školy. Jsou to nestvůrné bytosti v kápi, kteří z lidí vysávají všechny šťastné vzpomínky a Harry v jejich přítomnosti ztrácí vědomí a slyší poslední okamžiky svých rodičů.

Harrymu, který se musí smířit s neustálým hlídáním ze strany učitelů, zlepšují náladu už jen jeho nejlepší kamarádi Ron a Hermiona a famfrpál. Bohužel ale nastane chvíle, kdy se jeho dva nejlepší přátelé pohádají do krve a Harry neví, jak je usmířit. Do toho se ještě zamotává Hagrid, který se stal novým učitelem Péče o kouzelné tvory. Díky Malfoyovi, který se nechal napadnout hypogrifem Klofanem, se musí dostavit před soud a hájit bájného tvora. 

Už díky anotaci ale i po přečtení každý musí uznat, že knihy o Harry Potterovi jsou dílem od dílu drsnější, strašidelnější a plné temna. Vězeň z Azkabanu je výjimečný i tím, že je to jediný díl z celé série, v kterém se nevyskytuje lord Voldemort. Sice je o něm dosti zmínek, ale jeho samotnou přítomnost zde nenajdete. Díky mozkomorům je ale v knize hodně temná atmosféra. Po celou dobu si ale možná budete říkat, že tady něco nehraje, že je možná všechno úplně jinak, než ve skutečnosti je. Jaká je ale pravda a zda je důležité pro ni bojovat, to se dozvíte až v závěru knihy. Harry se dozví nejednu věc, která otřese jeho dosavadním životem a ukáže mu, jakou cenu má přátelství na celý život. 

You Might Also Like

1 komentářů