Recenze: Jsem zlomená

září 25, 2013

Český název: Jsem zlomená
Originální název: Unravel Me
Autor: Tahereh Mafi 
Série: Roztříštěná 2
Počet stran: 392
Nakladatelství: CooBoo
Goodreads | CBDB


Anotace: Tik
tak
tik
tak
tik tak tik tak…
Už je skoro čas
na válku!
Juliette uprchla ze spárů Warnera do Bodu Omega, což je místo ideální pro lidi, jako je ona. Pro lidi s darem. A také je to hlavní ústředí hnutí odporu proti stávajícímu režimu. Konečně je volná a nikdo ji nechce použít jako zbraň. Konečně může svobodně milovat Adama. Ale nikdy se nezbaví svého vražedného dotyku.
A ani Warnera, který po ní touží víc, než by bylo zdánlivě možné.
V druhém díle této dystopické trilogie musí Juliette učinit několik životně důležitých rozhodnutí. Musí zjistit, co vlastně chce a o čem si myslí, že je to správné. A možná bude muset volit mezi srdcem a Adamovým životem.

---

Bod Omega je přísně střežené centrum, kde se ukrývají lidé se zvláštními schopnostmi. Jedním takovým člověkem je i Juliette, která uprchla od šíleného Warnera. Kromě neobvyklých schopností jsou všichni členy Odporu, který se snaží svrhnout současnou vládu. V centru se Juliette cítí volná a konečně se nemusí bát své podivné síly - smrtícího doteku. Spíše naopak, tady může svoji sílu rozvinout a naučit se ji ovládat. A také může naplno prožívat svoji lásku k Adamovi.

Bohužel to ale není procházka růžovým sadem, jak to na první pohled vypadá. Všichni žijí v napětí a strachu před blížící se válkou. Juliette neprojevuje snahu o ovládání svých schopností, díky nimž se ji ostatní obyvatelé centra bojí a aby toho nebylo málo, tak Adam přestane být odolný vůči jejímu doteku a kolikrát se přistihne, jak myslí na poslední setkání s Warnerem. Juliette musí proto učinit nejedno těžké rozhodnutí a uvědomit si, co vlastně chce od svého života. Co je správné pro ni, totiž nemusí být dobré i pro zbytek světa. 

Už podruhé se můžeme setkat s velmi zvláštním stylem vypravování a s proškrtaným písmem. Tahereh Mafi tím vtiskla do svých knih jedinečnost a originalitu. Druhý díl Roztříštěné je docela jiný než první. Je to hlavně díky tomu, že se odehrává v centru Odporu, kde lidé jen tak nesedí na zadku a nepovídají si. Tady se pořád něco děje. První půlka knihy plyne docela pozvolna a Julette dostává co proto. Stále se vyrovnává se svou děsivou silou a pocitem, že je zrůda. Proto je ze začátku taková ukňouraná a uzavírá se před ostatními. Jediný člověk, s kterým vychází, je Adam, ale to se pak náhle změní, když jeho schopnost odolávat jejímu smrtícímu dotyku přestane fungovat. Přes všechny výbuchy vzteku a umíněnost, se pak Juliette rozhodne naučit se ovládat svoji sílu. 

Juliette prošla velkou změnou a díky tomu, že začíná poznávat svoji jedinečnost, se stává drsnou holkou, která nakope každýmu zadek. Jestli byla v první půlce knihy trochu otravná, tak ve druhé části bude vaší favoritkou číslo jedna. To nemůžu ale říci o Adamovi, který se téměř celou knihu choval jako naprostý blb. Chápu, že se snažil zachránit svůj vztah s Juliette, ale vůbec si neuvědomoval, že svým chováním ji více a více zraňuje. O to víc jsem si pak oblíbila Warnera. Warner je sice dosti na hlavu a díky výchově svého otce je slušný psychopat, ale kdo by si ho neoblíbil. Jsem Team Warner, přiznám to naplno. 

Jsem zlomená je povedené pokračování skvělé dystopie. Trochu jiné, trochu podobné, ale skvěle čtivé. Knihu jsem dala na jeden zátah a to už musí něco vypovídat o její kvalitě. Jsem opravdu hodně zvědavá, jak celou sérii autorka ukončí. Poslední třetí díl vyjde někdy v příštím roce.

You Might Also Like

1 komentářů