Recenze: Vidím to, co vrah

června 08, 2013

Český název: Vidím to, co vrah
Originální název: Slide
Autor: Jill Hathaway
Série: Děsivé splynutí 1
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Vee Bellová si je naprosto jistá, že sestřina kamarádka Sophie nespáchala sebevraždu. Byla zabita. Ona to ví, protože tam byla. Vee má narkolepsii, během záchvatů ale neupadá do spánku. Když omdlí, ocitá se v hlavě někoho jiného a prožívá život skrz jeho oči. Vklouzla například do hlavy své sestře, když podváděla při testu z matematiky, do učitelovy, který pil před začátkem hodiny. Nic ale Vee nepřipravilo na to, co se stalo jedné říjnové noci… ocitla se v hlavě někoho, kdo držel v ruce zakrvácený nůž, a stál nad Sophiiným tělem. Vee přímo zoufale touží někomu sdělit své tajemství, ale kdo by jí věřil? Zní to tak šíleně, že to nedokáže říct ani kamarádovi Rollinsovi, natož policii. Rollinsovi to ale říct stejně nemůže, protože teď už se moc nestýkají, Vee totiž tráví čím dál tím víc času se Zanem. Zamotaná do nebezpečí a děsivých lží, musí Vee sama odhalit vraha dříve, než udeří znovu.

---

Vidim to, co vrah snad každého napoprvé zaujme svým názvem. Není to totiž moc pěkná představa vidět vlastníma očima zabíjet lidi. Středoškolačka Vee trpí narkolepsií neboli poruchou spánku. Během svých záchvatů, které mívá v nejnešťastnějších chvílích, omdlí a dostane se do hlavy cizího člověka. Díky tomu vidí, cítí a vnímá všechno z pohledu cizince. Dozví se tak například, že její sestra podvádí během matematického testu nebo že její učitel požil alkohol před začátkem vyučování. S tímhle by se Vee mohla smířit, nebýt jednoho dne, kdy spatří zabití blízké kamarádky její sestry. Vee by se ráda se svým tajemstvím někomu svěřila, ale bojí se, co si o ní budou ostatní myslet. Že ji budou považovat za blázna. Nedokáže to říct ani svému blízkému kamarádovi Rollinsovi ani policii a proto se rozhodne vypátrat vraha sama...

Kniha se mi ze zprvu četla hrozně divně. Nemohla jsem se prostě začíst a chytit děje, který vůbec nebyl ze začátku zajímavý. Ale pak přišel zlom a bum, najednou jsem knihu měla přečtenou. Jakoby prvních pár stránek napsal někdo jiný a pak to jen autorka dopsala. A dopsala to na výbornou, protože ke konci je děj zajímavější a čtivější.

Hlavní postava Vee je poněkud zvláštní hrdinka - má růžové vlasy a vtěluje se do cizích lidí. Nepovažuju ji za mou oblíbenou postavu, ale zase o ní nemůžu říct, že by byla otravná. Spíš taková nevýrazná a zahleděná do své hlavy, do svého světa. O jejím kamarádovi Rollinsovi se toho moc říct nedá, protože nedostal moc prostoru.

Hlavní dějovou linii obstarává detektivní zápletka, kdy je zavražděna kamarádka Veeiny sestry. Její smrt všeci považují za sebevraždu a jediná Vee zná pravdu. Zápletka je vydařená a dobře promyšlená, že do konce knihy netušíte, ale možná taky jo, kdo je vrah. Právě tohle je největším pohonem knihy a nesklouzavá do obvyklé nudy.

Knihu bych doporučila spíše mladším čtenářům, je to hodně oddechové a nenáročné čtení. Příběh, který sice není moc originální, může pár čtenářů zaujmout a pobavit.

Moje bosé nohy pleskají na dřevěných schodech,  když běžím do kuchyně. Musím najít Mattie a říct jí to, než na to přijde sama. 
Ale když dorazím do kuchyně, vidím, že jdu pozdě. Mattie sedí na zemi, zády opřená o skříňku. Její kůže je smrtelně bledá. Řasenku má rozmazanou po tvářích a  vypadá jako japonská filmová hrdinka. V  bezbarvé ruce svírá mobilní telefon.

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Knihu mám na seznamu knih,keté si chci přečíst. :) Tak snad si ji brzy pořídím a přečtu. Vypadá to úžasně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detektivní zápletka je dobrá, takže knihu si určitě přečti. ;)

      Vymazat
  2. Knihu som si akurát dnes pridala na wishlist :) Určite si ju chcem prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  3. taky ji chci přečíst, ale nevím, co si o ní myslet, vzhledem k recenzím, proto jsem si ji nenechávala poslat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tuhle knihu si asi každý bude muset udělat svůj názor...takže si ji určitě přečti. Zas tak velká ztráta času to není.

      Vymazat