Recenze: Divergence

května 12, 2013

Český název: Divergence
Originální název: Divergent
Autor: Veronica Roth
Série: Divergence 1
Počet stran: 344
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

---

Divergence je kniha, o které dneska už slyšel každý a skoro každý ji už četl. Knihu jsem četla asi před rokem a jelikož v tu dobu jsem ješte blog nevedla, tak recenzi píšu až teď. Koupila jsem si ji hlavně proto, že dějově byla hodně zajímavá a je přirovnávána k Hunger games. Navíc nakladatelství CooBoo zachovalo původní obálku a ta je vážně povedená.

Děj knihy se odehrává v budoucnosti v Chigacu, kde jsou obyvatelé rozděleni do pěti frakcí - Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost, Upřímnost a Odevzdanost. Každý se pak ve věku šestnácti let rozhoduje, zda zůstane ve své rodné frakci nebo si zvolí jinou. A právě tohle rozhodnutí čeká Beatrici a jejího bratra. Oba dva žijí v Odevzdanosti a na základě talentových zkoušek se mají rozhodnout, kde stráví zbytek svého života.

Beatrice se ke svému překvapení a k překvapení své rodiny rozhodne pro Neohroženost. Dostává se tak do úplně jiného prostředí a získává nejen nové přátelé, ale i pozornost zajímavého kluka. Na pozadí všech událostí je ale něco, jakési skryté nebezpečí a Beatrice mu se svými přáteli bude muset čelit.

Divergence se řadí mezi dystopie a patří mezi ty nejlepší, co v posledních letech vyšli. Když se dostala na pulty knihkupectví, zahraniční blogy byli plné pochvalných recenzí a kniha se hned dostala na přední žebříčky v oblíbenosti. U nás ji vydalo nakladatelství CooBoo a určitě udělali dobře. Kniha je totiž vážně povedená, originální, skvěle se četla a děj byl tak strhující, že jsem knihu přečetla málem na jeden zátah. Jedna zajímavá scéna střídá druhou a setkáte se s postavami, které jsou zajímavé a povahově hodně rozmanité.

Postavu Beatrice neboli Tris jsem si oblíbila ihned. Během knihy prošla dosti velkou změnou, a taky si toho hodně prožila. Rozhodování, zda opustí rodinu nebo s němi zůstane, určitě patřilo mezi nejtěžší. Co bylo ještě zajímavé, byl její postupně se rozvíjející vztah k Čtyřkovi. Čtyřka je typický mužský hrdina, kterého si každý oblíbí - je chytrý, vtipný, tajemný a má smysl pro spravedlnost.

Kdo Divergenci ještě nečetl, můžu vřele doporučovat. Veronica Roth vytvořila originální a realistický příběh a nebojí se drsných scén. O to víc je pak kniha naturalistická.

V současné době probíhá natáčení této knihy a v kinech by se film měl objevit příští rok.

You Might Also Like

1 komentářů