RC Review: Prokleté město

května 04, 2013

Český název: Prokleté město
Originální název: Cryer's Cross
Autor: Lisa McMann
Počet stran: 216
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Městečko Cryer's Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje... Až do chvíle, kdy beze stopy zmizí jedna ze studentek místní školy. Kendall Fletcherová ji ani moc neznala. Po dalším zmizení ale začne slyšet hlasy zmizelých studentů. Jde z toho strach. V Cryer's Cross je ukryto dávné tajemství a nad všemi obyvateli se vznáší děsivé prokletí. Podaří se Kendall odhalit pravdu a nezešílet při tom?

---

Knížka Prokleté město mě hodně zaujala svou anotací a obálkou. Nakonec ale po přečtení, mě přišla úplně jiná, než jsem čekala. Městečkou Cryer's Cross je spíš jen zapadlé cosi, kde lidé občas použivají jako dopravní prostředek koně a nemají nikde signál. Žije tady Kendall se svým nejlepším kamarádem Nikem. Lidé zde žijí v poklidu až do chvíle, kdy ze školy zmizí jedna studentka. Po několikadenním pátráním ale dívku nenajdou a obyvatelé se vrátí zpět do svého stereotypu.

Začne nový školní rok. Kendall začne chodit do čtvrtého ročníku a dodržuje svoje zvláštní pravidla - řazení lavic, poskládání fix, upravení závěsů - trpí totiž obsedantně kompulzivní poruchou. Díky ní dělá různě divné věci, aby svou poruchu trochu zklidnila. Do toho se svým kamarádem Nikem hraje fotbal. Pak ale dojde k dalšímu zmizení. Pro Kendall to znamená úplný obrat v jejím životě, protože nezmizí nikdo jiný, než Niko.

Knížka s mírně hororovým podtextem je hodně zaměřená na pocity Kendall po zmizení jejího kamaráda. S Nikem prakticky trávila celý život a když ji začne projevovat i další city, tak se jimi nebrání, ale nemůže si to díky své poruše přiznat. Dokáže se rychle rozrušit, a tak aby svoje výbuchy krotila, hraje fotbal, tancuje a občas taky hraje divadlo.

Autorčin styl psaní mi ze začátku dost nesedl a nemohla jsem si na něj zvyknout. Píše totiž ve třetí osobě a to každému nesedne. Navíc je kniha poměrně  útlá a autorka mohla některé myšlenky více rozvinout. I tak se ji ale podařilo napsat zajímavý a poutavý příběh. Zda bude mít kniha pokračování, to nevím. Má ale poměrně otevřený konec, tak je možné, že se v budoucnu dočkáme dalšího dílu. Jinak bych knihu doporučila každému, i když je více vhodná svým stylem psaním a příběhem pro mladší čtenáře.

Všechno je tak děsivě povědomé, a pro Kendall ještě tisíckrát horší než posledně.
"Díky, že jste přišli," zaburácel šerifův hlas. Dav postupně umlká. Šerif Greenwood si odkašle a znovu si přiloží megafon k ústům. "Sice se nám všem zdá nemožné, že jsme tu zas. Ale je to tak."

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Čítala som jej druhú sériu V zajatí snov a celkom sa mi páčila, ale toto si 2násobne chcem prečítať 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu sérii co zmiňuješ, se pomalu chystám až budu mít více času. A prokleté město určitě doporučuji.

      Vymazat