Recenze: Chutná těla

března 29, 2013

Český název: Chutná těla
Originální název: Warm bodies
Autor: Isaac Marion
Série: Warm Bodies 1
Počet stran: 256
Nakladatelství: Argo

Anotace: Nechutně vtipný a zároveň dojemný horor nám nabízí netradiční pohled na těžký (ne)život jednoho existenciální krizí sužovaného zombíka. Touží po prožitcích a vzpomínkách, ale paměť mu po nesmrti příliš neslouží. Aby se vůbec dostal k nějaké duševní potravě, sežere mozek zamilovaného mladíka. Následkem tohoto činu se zamiluje do stejné holky jako jeho oběť. Příběh Romea a Julie po konci světa může začít.

---

R je zombík, bydlí v letadle a sbírá vinyly. Svým neživotem je znuděný a ze svého bývalého života si nic nepamatuje, ani celé své jméno. Jeho nejlepší kamarád je zombík M a často spolu chodí na lov živých. Jinak nemá nic na práci a občas se u něj projeví vzpomínky z obětí, které sežral. Při jedné výpravě ale sežere mozek chlapce, který je zamilovaný do dívky Julie a jeho city se přenesou i na něj. 

Aby Julii nesežrali ostatní zombíci, ukryje ji R ve svém letadle a postupně se seznamují. Julie je ze začátku hodně na rozpacích a v šoku a neví co si má myslet o zombíkovi, který místo toho aby ji sežral, tak ji chrání. Utahuje si z něho a po pár dnech mu začne věřit, že ji vážně nesní. Začne se mezi nimi tvořit vztah a pouto.

Chutná těla je vážně hodně neobvyklá kniha. Chvílema je vážně nechutná a pak zase neuvěřitelně vtipná. A postavu R si zamilujete. Prostřednictvím Juliina kluka Perryho a jeho vzpomínek se R dozvídá o Julii spoustu věcí a jeho láska se ještě více prohlubuje. Často spolu jakoby duševně filozofují nad životem a nad vlastním svědomím. Oblíbila jsem si i Julii. Byla mi sympatická ihned, protože se nechovala jak typická hrdinka. Julie totiž mluví jak dlaždic, s ničím se nepáře, nesnáší svého otce a nenechá si do ničeho kecat. 

Co asi každého zarazí, když si dá dohromady jména R a Julie nebo dvě nesourodé a nesmiřitelné rasy - živý a mrtvý, napadne každého Shakespeare a tragický příběh Romea a Julie. Autor se asi trochu inspiroval, např. typickou balkónovou scénou, kterou v knize najdete. To knize ale neubírá na kvalitě, je povedená, vtipná a čte se rychle. 

Za zmínku taky stojí, že v letošním roce vyšlo filmové zpracování knihy. Hlavní dvojici si ve filmu střihli Nicholas Hoult, kterého můžete znát ze seriálu Skins nebo z posledního dílu X-Men: První třída. Role Julie pak připadla Terese Palmer (Jsem číslo čtyři). Nicholas Hoult jako zamilovaná zombie je vtipný, zajímavý a hází ze sebe jednu hlášku za druhou. 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Knížku jsem zkoušela číst, ale po pár kapitolách jsem to vzdala, protože mě to nebavilo. Takže jsem se holt koukla na film aniž bych znala předlohu. Ale nelituju toho. Film je pro mě nejlepší hororovou komedií za posledních pár let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě chvíli trvalo než jsem si na knihu zvykla, na styl psaní apod,ale dočetla jsem ji a líbila se mi. Film mě ale taky zaujal víc, hlavně ty hlášky, ty byly vážně super, film se hodně povedl. :)

      Vymazat