Kolo světa - Oko světa

prosince 30, 2022


Kolo času - Oko světa.


První díl velkolepé 14ti dílné fantasy série, která patří mezi klasiku v žánru. Tvůrce této megalomanské série je Robert Jordan, včetně Brandona Sandersona, který kvůli Jordanově předčasné smrti, pomohl dopsat poslední tři díly. Oko světa se navíc dočkalo i seriálové podoby, která se natáčela v Praze.

"Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí..."

Oko světa je jeden velký úvod do komplexního a složitého světa, který Jordan svým čtenářům servíruje pěkně detailně a dává si záležet na tzv. "slow building" vyprávění. Ono přijít s novým světem je jedna věc, druhá je pak umět ho představit věrohodně a uvěřitelně. Jordan tak zachází hluboko do historie, kultury, fungování společnosti, ale i do samotné charakteristiky a myšlení svých postav. Představuje jejich motivaci, cíle a hlavně jejich rozmanitost. A ve středu toho všeho je klasický příběh. Příběh dobra a zla.

Robert Jordan a jeho série patří ke starším dílům a stejně jako Tolkien nebo Martin se vyžívá v dlouhých, někdy až přehnaných, popisech. Dostává se nám ale sebemenšího detailu, někdy důležitého, někdy zbytečného, záleží na úhlu pohledu. Oko světa je tak jeden velký a rozsáhlý úvod, který ale dobře nastaví čtenářům laťku pro další pokračování. 

Kniha sama o sobě není úplně pro každého a to nejen díky své délce ale hlavně stylu, jak ji autor napsal. Díky staršímu datu vzniku tak nemusí sednout současným čtenářům, kteří jsou zvyklí na jednodušší a přístupnější formu psaní. V tomto úvodním díle Jordan teprve všechny se vším seznamuje, nevyhýbá se ale známým motivům ani klišé a navíc je zde patrná inspirace Pánem prstenů. Ta podobnost ale naštěstí není nijak rušivá.


Samotní protagonisté jsou povahově hodně různorodí. Oko světa nám představuje skupinku mladých vesničanů, kteří se vydávají na dobrodružnou pouť společně s čarodějkou mocného řádu. Každému se v knize ale dostane náležitého prostoru a představení se. 

Jordan zobrazil pěknou ukázkou toho, jak lidé nejsou a ani nemůžou být černobílí. Každý se měníme, s ohledem na dění nebo na lidi, kteří jsou v naší blízkosti. Některé vlastnosti jsou ale až příliš výrazné, především u ženských postav, které se až nápadně často chovají dost arogantně a nepřístupně.

Oko světa je náročné čtení, často zdlouhavé, občas lehce monotónní, ale naštěstí je od začátku cítit velký potenciál. Vidina velkých věcí a událostí, které se stanou v dalších dílech. Chce-li si někdo přečíst něco epického a komplexního v Tolkienově stylu, s Jordanem určitě nesáhne vedle.

Za knihu moc děkuji @laser_nakladatelstvi a @knihkupectvi_luxor
.
.
.
.
#readingtime #bookstagram #booksbooksbooks #bookworm #knihy #booksofinstagram #czbookstagram #book #reading #bookstagrammer #euromedie #spoluprace #review #recenze #kolocasu #okocasu #robertjordan #highfantasy #epicfantasy #laserbooks

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Vypadá to hodně zajímavě tahle knížka. Když to dobře půjde, tak jí určitě zařadím do svojí databáze knih. Jen ta fronta je momentálně už tak dlouhá, že se obávám, že se k tomu dostanu nejdřív tak někdy během příštího roku. :) Ale tak uvidím. Pravidla stanovuji já, takže se může předbíhat. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Věděli jste že já si třeba ani nemohu číst nikde kde nemám velkou přistávací plochu kde bych se mohla vyválet? Dokonce na chalupě mám postel 180x200 a i to mně tam přijde nějaké malé. Prostě se člověk necítí tak dobře jako dřív. Je to zajímavé ale opravdu chci mít svůj klid.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné čtení, jen co je pravda. Mně se Kolo času dostalo pod ruku někdy v listopadu poprvé a musím se teda přiznat že jsem tomu ale skutečně naprosto propadla. Jeden by si nemyslel že u toho strávím celé zkouškové, hihi.

    OdpovědětVymazat