Kam tě vítr zavane

června 20, 2022


Kam tě vítr zavane. Finální díl trilogie Nedej se od Rainbow Rowell.

Když skončí škola, často si lidé říkají: "Co teď? Co se životem? Co bych měl vlastně vůbec dělat?" Ne každý má totiž na prahu dospělosti jasné a vytyčené cíle, které ho povedou dál. A takový je i Simon. A možná je na tom o kapku hůř než obyčejní smrtelníci... Po všech těch problémech totiž skončil nejen s dračími křídly a otravným ocasem, ale nemá v sobě ani kapku magie a svět, který skoro celý život považoval za svůj domov, je mu cizí.

Simon Snow byl kdysi Vyvolený a i když se snaží být víceméně v klidu, pořád se okolo něho něco děje. Předtím to byli upíři, teď tu má hrstku lidí, kteří si hrají na nové Vyvolené. Z pohledu okolí docela závažný problém, ze Simonova pohledu je ale jeho hlavní zdroj stresu on sám a jeho myšlenky. Uvědomit si, kdo vlastně člověk je, co chce od života a postavit se svým vlastním strachům, je kolikrát mnohem těžší, než se postavit hrstce bláznivých lidí.

Kam tě vítr zavane je po poloviční a za mě i rozpačité dvojce o dost rozsáhlejší díl, který se pomalu snaží uzavřít cesty svých hrdinů. A jde na to hodně do hloubky. Ústřední dvojice Simon a Baz se točí okolo nových Vyvolených, zároveň ale nejvíce řeší sami sebe, jejich vztah a co od sebe vůbec chtějí. A není toho vůbec málo a občas je i dost těžké se v jejich pocitech vyznat. Oba dva jsou ale na prahu dospělosti, ještě pořádně neví, co to je mít zodpovědnost a najednou se před nimi objeví něco silného, něco s čím si občas nevědí vůbec rady, protože to s nimi pořádně cloumá a odkrývá až nepoznané části jich samotného - láska.

Dvojici pak doplňuje Penelopa a Agáta, které se od nich v tomto díle trochu distancovaly. O to víc ale ukázaly, že dokážou každá fungovat jako samostatná jednotka, přičemž Penelopa díky tomu začala více rozumět sama sobě a poznala, že její nastavené hodnoty nejsou úplně to správné pro život.

Ono celkově v tomto díle jsou ty dějové zápletky takové skoro až obyčejné, zajímavější jsou naopak samotní protagonisti a jejich vnitřní boje, vzájemná chemie, často až trucovitost a vzdor všemu a zároveň ničemu. Bojovat se svými vlastními pocity, které jsou buď nepříjemné nebo jsou naopak úplně nové, jsou častokrát mnohem těžší bitvy, než prostě jít, zvednout meč a vyrazit proti nepříteli.

Kam tě vítr zavane je posledním dílem série a autorka se snaží víceméně všechno pěkně uzavřít. I přesto si ale nechává i na poslední chvíli nemalá překvapení. Zda už nejsou spíše zbytečná, musí posoudit sami čtenáři. Pořád je to ale hlavně v té vztahové rovině, kdy jak Simon, tak i Baz ukazují do samotného konce svou rozpolcenost od toho, co vlastně chtějí a co by měli udělat. Ale takový je určitě začátek skoro každého vztahu, o to víc, když se jedná o první velkou lásku a sami nevíte, co se sebou dělat.

Příběh Simona a Baze skončil a jak bude pokračovat, to už je jen v našich představách. Někomu by možná stačila jen jedna kniha, někdo by byl za další díly. Vztah dvou dospívajících klubů byl často nejen jak na houpačce, ale často na "zabití". Ve druhém díle byli úplně jiní, ve třetím už to byli skoro ten "starý" Simon a Baz, ale přibylo více vztahových rozepří, více emocionálních výbuchů i něžných chvilek. Takové ale vztahy jsou a stejně takový je i život. Nikdy nevíte, kam vás dovede.


Za knihu k recenzi děkuji @yoli.cz 😊

You Might Also Like

0 komentářů