Ve zkratce: Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

února 20, 2019


Byla to poslední přečtená kniha loňského roku a hned se zařadila mezi nejlepší přečtené knihy za rok 2018. Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu měla okolo sebe celkem pozitivní hype a vydal ji Host, takže záruka kvality byla jasná. O to víc jsem byla nadšená, když se z knihy vyklubala neskutečně zábavná jízda ve stylu mého oblíbeného seriálu Firefly.

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu vypráví příběh posádky na lodi Poutník, která se živí tunelováním. Tunelováním hyperprostorových tunelů. A dostane se jim do rukou kšeft, který se jen tak neodmítá. Tím vlastně začíná jejich dlouhá cesta, která se neobejde bez nejrůznějších komplikací.

Tahle kniha je jako seriál. Máte hlavní zápletku a mezitím se řeší spousta jiných drobných zápletek, které představují jednotlivé charaktery a seznamují čtenáře s celým světem. V tomhle případě se dozvídáte nejen jak to funguje ve vesmíru Becky Chambers, ale kdo jsou obyvatelé lodi Poutník. Každému je věnována určitá část příběhu, seznamujeme se s jejich minulostí, vztahy nebo problémy. Celé je to obalené do feel good nálady, bavíte se a jste plni emocí, protože je tak snadné se vcítit do jednotlivých postav. A je opravdu těžké neoblíbit si skoro všechny protagonisty. Každý má něco do sebe, svou světlou i temnou stránku.

Dlouhá cesta je první díl sci-fi série. Je to ale ten typ sci-fi, kterou může číst každý, kdo má rád zábavu a dobře zpracované postavy. Na nich totiž stojí celá kniha, kterou teď doporučuji na každém kroku. Nebojte se tématiky, ani šílených technologií, Dlouhá cesta je debut, který vám bude ležet v hlavě, protože je nejen plný vtipných momentů, ale i těch k zamyšlení.

"Postáváme ze Země, žijeme na lodích, doufáme ve hvězdy."

You Might Also Like

0 komentářů