Star Wars - Propaganda

února 27, 2019

Čekání na nový Star Wars film je dobré zpříjemnit kvalitní četbou. Nejlépe přímo tématickou. Star Wars - Propaganda je tak další velkoformátová publikace, která zachycuje dějiny agitačního umění v Galaxii známé z filmů a knih. 


Propaganda se dělí na několik částí a to přesně podle jednotlivých filmových epizod. V úvodu si tak čtenář připomíná vládnoucí Republiku a mír a v závěru dostává informace o nástupu Prvního řádu, známého z nových filmů. Kromě krátkého povídání pak každá část obsahuje propagandistické ilustrace, které se v předaleké galaxii staly symbolem života. 

Kniha zobrazuje obě stránky - imperiální nadvládu i znaky odporu v podobě Povstalecké aliance. Každá ilustrace obsahuje jméno autora, důvod vzniku a co vlastně předávají, na co upozorňují a co podporují. Politická situace a život v galaxii se během let měnil často až radikálně a právě tyto kresby a příběhy, které za nimi stály, lehce zachycovaly danou atmosféru - strach, touhu, melancholii nebo naději.

"V bouřlivých dobách používá umělec vyjadřovací a symbolické prostředky jako zbraně, proměňuje umění v propagandu. Někteří učenci a znalci umění to slovo vyslovují s největším pohrdáním. Já k nim nepatřím. Umění je odrazem civilizace podobně jako válka a o umění ve službách války to platí dvojnásob."


Ilustrace a plakáty obsahují nápisy v angličtině, což může některé čtenáře trochu rozladit. Překlad a následná úprava pro potřeby plakátu by ale byly spíše nevhodné. Co plakát, to unikát a to jak svým vyjádřením, tak i fontem. Neznalci anglického jazyka se ale bát nemusí, význam jednotlivých sloganů v knize najdou. A jako bonus navíc je deset vybraných ilustrací vytištěno do podoby plakátů, které najdete vloženy na konci knihy. 

Už při zběžném prolistování knihy je jasné, jakým směrem samotná propaganda šla. Ať už to bylo na straně Impéria nebo Rebelů, obě strany potřebovali nové členy. Potřebovali také podporu a hlavně chtěli zastrašit a pokořit tu druhou stranu. Podněcovaly strach, zachycovaly korupci, vysmívaly se druhým. Volaly po míru a naději.

Star Wars - Propaganda je čistě fanouškovská záležitost, kde hlavní roli mají ilustrace a barevné slogany. Pomůžou vám hlouběji nahlédnout do fiktivního světa plného řevnivosti a vášně, kde na pozadí velkých galaktických válek stály drobné, ale významné události. Pro mnohé fanoušky to tak může být nový a zároveň i trochu jiný pohled na celé universum, které obsahuje obrovské množství zdrojů v podobě filmů, seriálů, knih nebo i komiksů.

Český název: Star Wars - Propaganda | Originální název: Star Wars - Propaganda | Autor: Pablo Hidalgo | Počet stran: 152 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 5/5


You Might Also Like

0 komentářů