Ghost in the Shell 1,5: Human Error Processor

října 24, 2018

Legendární kyberpunková série od Shirowa Masamuna spěje ke svému konci. Po Ghost in the Shell a jeho pokračování Man-Machine Interface autor završuje svou slavnou sérii sbírkou povídek. Human Error Processor ale není druhé pokračování. Tentokrát se trochu vracíme a místo Motoko sledujeme případy Sekce 9.


Human Error Processor je soubor povídek, které se zaměřují na každodenní činnosti Sekce 9. Sám Masamuna v závěru mangy podotkl, že povinnosti Sekce 9 byly v druhém díle hodně osekané a přitom měl v šuplíku schovaných okolo dvaceti povídek. Některé proto vyšly v časopise Young Magazin a následně vznikla samostatná kniha, která se řadí mezi první a druhý díl a obsahuje čtyři krátké příběhy. 

Jednotlivé povídky jsou napsané obdobným způsobem jako Ghost in the Shell a Man-Machine Interface. Na rozdíl od těchto dvou dílů (především od druhého dílu) je ale Human Error Processor mnohem více srozumitelnější. Povídky jsou kratšího rozsahu, dějově na sebe nenavazují a hlavním jádrem jsou členové Sekce 9. Kratší rozsah neumožňuje autorovi zacházet do větších podrobností a lehce se ztrácí i filozofický podtext.

Zápletky samotných povídek nejsou nic složitého, ale díky nepřehlednému stylu autora se čtou často těžkopádně. U Masamuna je totiž zvykem hojně odbočovat od hlavního tématu a vysvětlovat kdejakou technickou vymoženost (ať už reálnou nebo vymyšlenou) prostřednictvím vložených poznámek, které ale patří mezi nejrušivější elementy v manze. 


Hlavní hrdinka série Motoko se v této sbírce jen lehce mihne. Masamune vybral ze Sekce 9 různorodé a zajímavé charaktery, kde bude čtenářům nejbližší kyborg Batou. V uzavřených povídkách řeší nejrůznější případy točící se okolo intrik a zrady, které jdou ale trochu do pozadí. Největší pozornost na sebe přitahují právě samotní členové sekce, jejich vzájemná spolupráce, konflikty nebo humor.

Human Error Processor a celkově celá série Ghost in the Shell je velkým návratem do minulosti. O sérii se často mluví v superlativech, o kultovní záležitosti, která udala směr dalším slavným věcem. Něco málo na tom rozhodně bude a zda je lepší manga nebo anime, musí posoudit každý z nás. Ghost in the Shell je ale náročné čtení, plné filozofických podtextů a otázek lidskosti. A všechno je to zabalené do podivnosti, nepřehlednosti a občasné infantilnosti. Sbírka Human Error Processor je tak dokonalým bonusem pro ty, kteří dokázali naskočit na tento vlak plný technologie a umělé inteligence.

Český název: Ghost in the Shell 1,5: Human Error Processor | Originální název: Kôkadu Kidôtai 1,5 | Autor: Shirow Masamune Série: Ghost in the Shell 1,5 Počet stran: 180 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 3/5


You Might Also Like

0 komentářů