Diabolik

srpna 19, 2018

Byla zrozena k boji a ochraně. Celou svou myslí se upíná k jednomu - za každou cenu musí chránit život, ke kterému je vázána. Pro ni by zabíjela, zradila i mučila. Pro ni by i zemřela. Dokud žije, tak má její existence smysl. Nemesis je diabolik, uměle vytvořená bytost a v jejích rukou leží život dcery galaktického senátora.


Nemesis a Sidonie spolu vyrůstaly od útlého věku. Jsou jako sestry a nemají před sebou žádná tajemství. Nemesis ji chrání a Sidonie ji tuhle ochranu oplácí láskou. Nikdy ji nepovažovala za umělou bytost, ale jako sobě rovnou. Její ochrana je ale vždy na prvním místě a když je díky otcovým rebelantský myšlenkám nucena odjet jako rukojmí do imperátorova sídla, je řešení tohoto problému jasné. Vycvičená a změněna téměř k nepoznání přebírá Nemesis Sidoniinu roli a ocitá se uprostřed všech intrik a úskoků.

Diabolik je první díl nové young adult série, která spadá i do žánru sci-fi. Autorka představila zajímavý svět, kde lidé žijí pod správou Impéria, obývají jak planetární systémy tak i kosmické lodě, ale především se zde silně dodržuje jedno pravidlo - veškerý pokrok a vývoj je tabu. Není potřeba se učit, není potřeba se jakkoliv vzdělávat a vyvíjet. Není nutné hledat a objevovat nové technologie nebo jiné možnosti k lepšímu žití. Proti tomuto vyznání se ale pomalu začíná bouřit více a více lidí a imperátorova vláda se otřásá v základech. Imperátor ale nemíní neposlušnost tolerovat a k dosažení míru je schopen udělat cokoliv.

V centru všeho dění se pak točí Nemesis, která se snaží hrát svou roli. A jako živý stroj k zabíjení tak poznává jinou stránku lidského chování. Většinu svého života se považovala za monstrum, kterého zajímá jen jedna jediná věc - láska k Sidonii. Teď je ale odkázána sama na sebe a musí rozhodovat o každém svém kroku a myšlence. Postupně si tak začíná uvědomovat, že i ona může cítit něco víc než to, co ji bylo vnuceno, může se třeba smát nebo i truchlit, být naštvaná. A díky všudepřítomnému intrikaření a lidské zkaženosti zjišťuje, že bojovat se může i jinak než pěstmi. Nemesis není hloupá, jen byla jinak vychována a je pro ni těžké najít důvěru a porozumění. V samotném jádru, kde hlavní role mají zrada, úplatky, lži a přetvářka, je Nemesis se svým životním posláním prakticky nejčistší bytost.


Diabolik nenudí. Hlavní dějová zápletka je jednoduchá, vývoj je i lehce předvídatelný, ale samotné prostředí je zajímavé, stejně tak myšlenka o potlačení vývoje a vyznávání minulosti. Autorka dává do kontrastu dva světy - ten co byl a ten co by mohl být. Zachycuje obě strany, jejich přesvědčení, víru a čeho jsou schopni aby dosáhli svého. A hlavně, není všechno takové, jak to zprvu vypadá a za nitky může ve skutečnosti tahat někdo úplně jiný. Díky Nemesis tak poznáváme širokou škálu lidských charakterů a vlastností. Lidé jsou různorodí, mají odlišné cíle i možnosti, každý věří tak trochu v jiné věci a jiná je i jejich vnitřní síla. Lidé se ale také mění, v závislosti na prostředí, na situaci. A mění se i Nemesis.

Kniha není autorčinou prvotinou. Za sebou má již jednu trilogii a Diabolik je začátek její nové série. Že už má autorka něco za sebou, je poznat právě v povedeném vykreslení jednotlivých charakterů. Svůj svět a jeho fungování popisuje jednoduše a to bez komplikovaných detailů, které by mladé čtenáře mohly odradit. Pozornost zaměřuje právě na samotné protagonisty, na základní lidské vazby a potřeby. A všechno to pak hravě kombinuje s akcí, napínavými a vypjatými scénami a koncem, který je sice uzavřený, ale i tak ve čtenáři zanechává zvláštní pocit, že všechno ještě nebylo řečeno.

Diabolik je svěží a zábavná kniha, která si svou pozornost zaslouží. V žánru young adult autoři často spadávají do předepsaných šablon, své příběhy staví na nelogičnosti a z hlavních postav dělají naivní hlupáky. Diabolik je naštěstí jiný, není nejlepší, ale patří mezi kvalitnější četbu. A rozhodně je pěknou ukázkou toho, že ne všechno je úplně černobílé a že zrada může číhat na každém rohu, stejně jako pomocná ruka.

Český název: Diabolik | Originální název: The Diabolic | Autor: S. J.Kincaid Série: Diabolik 1 Počet stran: 376 | Nakladatelství: Fragment
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Souhlasím, není to dokonalé, přesto mě to bavilo. Jediné, co mě zklamalo, tak samotný diabolik tak nějak nedokázal působit podle očekávání a podle tvrzení anotace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ano, byla docela dost polidštěná, čekala jsem víc apatie nebo třeba větší boj s lidskými emocemi. :) Ale zase je furt člověk, sice uměle vytvořená, ale živá. :) No jsem zvědavá na pokračování.

      Vymazat