Harley Quinn 1 - Umřít s úsměvem

července 27, 2018

Jmenovala se Harleen Quinzel a pracovala jako psychiatrička. Pak se ale zamilovala...

Harley Quinn momentálně na Jokera silně zanevřela a stala se královnou Coney Islandu. Vybudovala si nejen slušné zázemí, ale obklopila se i stejně smýšlející partou podivných a bláznivých individuí. Svůj volný čas tráví s kámoškou Poison Ivy, hraje v divadle nebo jezdí na bruslích. Její idylka ale netrvá jako obvykle dlouho. Harley je totiž magnet na potíže všeho druhu. A když její domov začne ohrožovat tlupa nemrtvých zombie, vytáhne starou dobrou palici a vrhne se znovu do boje.


Umřít s úsměvem patří mezi startovací komiksy z nového projektu Znovuzrození hrdinů DC. Oproti Sebevražednému oddílu, kde byl představen tým plný těch nejhorších z nejhorších, tak Umřít s úsměvem se věnuje asi nejvýraznějšímu členu týmu a to šílené, ale oblíbené Jokerovy společnici Harley Quinn.

Harley se v tomto komiksu dostává do klasické situace, kdy se na scéně objeví nějaký problém a ona ho svým vlastním praštěným způsobem začne řešit. Není tedy nouze o spoustu akce, vyhrocených scén nebo lehce přehnaného humoru, který ale nesedne každému čtenáři. V komiksech s Harley Quinn ale nikdy nešlo moc o dějovou stránku, spíše o hlavní hrdinku. Příběhy nejsou nikdy moc originální, spíše průměrné, často bez logiky. V Umřít s úsměvem se Harley dostává do střetu se zombie, bojuje s obrovským robotem nebo si založí punkovou kapelu.


Všechny příběhy má na starost stejný tým, který píše Harley z řady New 52. V českém překladu zatím vyšly první tři (Šílená odměna, Výpadek a Láska na první ránu) a výrazný rozdíl mezi nimi nenajdete. Návaznost na důležitou událost týkající se "znovuzrození" budete hledat marně a vystupují zde naprosto stejné postavy. Navíc bez znalosti zmíněných tří dílů mohou někteří čtenáři trochu tápat. Umřít s úsměvem totiž nepředstavuje příběh Harley od úplného začátku. Pár náznaků a vzpomínek autoři do komiksu zakomponovali, ale valnou většinu navazují na rozjetou sérii.

Po grafické stránce je komiks hodně pestrý a střídá se hned několik ilustrátorů. Nejpovedenější je co se týče detailů v punkovém příběhu Žer do rytmu, žer! od Johna Timmse. Samotná Harley pak trochu změnila image a místo černočervené kombinace vlasů zde razí oblíbenou filmovou růžovomodrou variantu. Celkově vychází Umřít s úsměvem jako slušný průměr, který ničím nepřekvapí, na druhou stranu ale ani nenudí. Hlubší pointu nebo význam v žádném příběhu ale nenajdete, Harley Quinn je neřízená střela a v tomto duchu se nese celý komiks.


Nová série s Harley Quinn v hlavní roli dává svým čtenářům to, co je na této postavě baví. Ulítlé scény, velké množství bizaru, na sílu tlačící  humor a pestrobarevné akční scény kde občas lítá hlava nehlava. Umřít s úsměvem není inovativní komiks, ale pro pobavení je dostačující.

Český název: Harley Quinn 1 - Umřít s úsměvem | Originální název: Harley Quinn 1 - Die Laughing (Rebirth) | Autor: Amanda Conner, Jimmy Palmiotti, Chad Hardin Série: Znovuzrození hrdinů DC: Harley Quinn 1 Počet stran: 168 | Nakladatelství: BB/art
Hodnocení: 3/5

You Might Also Like

0 komentářů