Kosmonaut z Čech

června 03, 2018

Tohle je druhý Marťan, říkalo se. Realita je ale tak docela jiná. Kosmonaut z Čech má se slavným románem Andyho Weira pár společných bodů, ale jinak je to jiný příběh. Stejně jako Marťan si ale zaslouží pozornost a stejně tak se jedná o kvalitní a zábavnou literaturu, která díky českému původu autora může být pro mnohé čtenáře sympatičtější.


Kosmonaut z Čech vypráví příběh českého kosmonauta Jakuba, který je vyslaný do vesmíru, aby prozkoumal podivnou mlhovinu. Zkoumání vesmírného prachu ale není ústřední téma knihy. Je jím samotný Jakub, jeho dětství i dospívání, jeho žena anebo taky Hanuš a Nutella. Kosmonaut z Čech je kniha českého autora, ale jako první vyšla v angličtině. Jaroslav Kalfař žije už několik let v USA a jeho debutový román se dočkal velice kladného ohlasu i v The New York Times.

Kalfařův román se řadí mezi sci-fi, především se ale jedná o náhled do duše jednoho osamělého člověka, který se i přes své poslání horko těžko smiřuje se vztahem na dálku. Jakub si v odloučení od své manželky a vlastně i od celou lidskou populací začíná uvědomovat víc sám sebe, svá rozhodnutí i nitro. Prostřednictvím svých vzpomínek rozebírá tématiku ztrát a odchodů, přemýšlí nad lidskou existencí a vyrovnává se s novými poznatky, které ho na jeho lodi potkají.

Celou recenzi najdete na webu fantasya.cz

Český název: Kosmonaut z Čech | Originální název: Spaceman of Bohemia | Autor: Jaroslav Kalfař Počet stran: 320 | Nakladatelství: Plus
Hodnocení: 4,5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. To tak väčšinou býva, že niečo má len podobný námet a hneď je to nazvané takmer rovnakým a tiež mi to často lezie na nervy! :D Marťana som neprečítala, hoci možno sak nemu raz dostanem, ale máš pravdu, tento román mi je sympatický aj kvôli českému autorovi. Aj keď bojím sa trochu toho, že to je skôr len o ňom a skôr pocitoch, nemám úplne dobrú skúsenosť s týmito sci-fi knižkami, ale som teraz zvedavá, či by sa mi páčila celkom, snáď sa mi ju podarí nájsť a nakuknúť v kníhkupectve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji vyzkoušej nebo mrkni se jestli není někde ukázka, já se české tvorby vždycky vyhýbala a najednou objevuji poklady :)

      Vymazat