Černé znamení

května 22, 2018

Nemít téměř žádné kouzelnické schopnosti je dost na nic. Hlavně na místě, kde to magií a kouzly doslova žije. Kell se proto rozhodně žít život psance a opustí nejen rodné místo, ale i rodinu a dívku, kterou má rád. Společně se svými společníky kočkoveverákem a tulačkou Ferius se vydává na cestu plnou nebezpečí, tajemství a černých znamení.

Fantasy román Divotvůrce vzbudil při svém vydání velkou pozornost. Nebyl to nijak originální příběh, ale styl jakým je napsaný a postavy, které díky autorovi ožili, byly svěžím vítrem v současné young adult literatuře. Svým ostrým sarkasmem a dobře zpracovanými charaktery dokázal Divotvůrce lehce zamávat se zažitým stereotypem. Pokračování pětidílné (možná šestidílné) série pokračuje na stejné vlně a jde ještě o chlup dál. 


Ve druhém pokračování zažívá Kell úplně nové věci. Poprvé je bez rodiny, poprvé je mimo domov a hlavně poprvé je nucen se spoléhat hlavně sám na sebe. Život na útěku je ale plný úskalí, hladu, špíny a taky skrytého nebezpečí. Kell se navíc musí potýkat se znamením na své tváři, které v očích jiných vyvolává hrůzu a strach. Mladý divotvůrce tak často vzpomíná na svůj domov a na všechny, které opustil. A to až do chvíle, kdy pozná Seneiru, dívku se zavázanýma očima.

Druhé díly bývají občas krizové, ale u Černého znamení to neplatí. Je totiž svým způsobem ještě lepší jak Divotvůrce. Autor si pro své čtenáře připravil více humoru, více akce a zajímavě svůj příběh posunul dál. Dojde i na pár odhalení a hlavně skvěle pracuje s hlavními i vedlejšími protagonisty. Největšího prostoru dostává hlavně Kell, ale na své si přijdou i další, neméně zajímavé postavy. A to jak ty známé, tak i ty nové. Kell sám o sobě je ale tím nosným pilířem. Pořád sice hodně sází na svou mazanost, ale díky všem událostem začíná pomalu nacházet cestu do světa dospělých.

Po dějové stránce je příběh opravdu výživný a napínavý. Autor nedává hned všechno najevo a čtenář tak vše objevuje společně s Kellenem. První díl nedisponoval úplně originalitou, ale je napsaný kvalitně. Druhý díl už je v tomto směru mnohem lepší a propracovanější. Nechybí potřebná dávka humoru a vtipných hlášek, trochu romantické ale nenásilné linky a hlavně krásná hra se slovy, která dokáže vyvolat ty správné emoce. Krátké kapitoly navíc všechno to drama umocňují a dodávají příběhu napínavou atmosféru.

Sebastien de Castell přišel s fantasy young adult sérií, která je vhodná jak pro dospívající čtenáře, tak i pro ty starší. Povedený druhý díl je slibným příslibem nové a zajímavé série, která by si mohla časem vydobýt vysokou pozici v oblíbenosti. Černé znamení je kniha svěží, různorodá, plná humoru a magie. Navíc je silně návyková a plná emocí, které se dobře odráží ve slovech a činech hlavních hrdinů. Být divotvůrcem sice vypadalo zpočátku jako velká otrava, ale opak je pravdou. A Kellovo dobrodružství je tím pravým důkazem.

Český název: Černé znamení | Originální název: Shadowblack | Autor: Sebastien de Castell Série: Divotvůrce 2 Počet stran: 354 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 4,5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Fíha, druhý diel, ktorý je lepší ako prvý? To je vždy milé prekvapko. Séria ma zaujala, tak hádam sa do nej raz pustím.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus! Fakt super a já se těším na další díl.

      Vymazat