Caraval

listopadu 07, 2017

Scarlett měla od dětství jeden sen. Dostat lístek do Caravalu, magického místa plného dobrodružství. Několik let tak strávila psaním dopisů samotnému mistru Legendovi, kde ho prosila o návštěvu jejího bydliště, ale bez odezvy. Jednoho dne, když už nedoufala že se její sen stane skutečností, se ji do rukou dostanou vstupenky. Její sen se tak může stát realitou a ona se může stát účastnicí magického představení. Scarlett ale už není malá dívka. Dospěla a čeká ji svatba s hrabětem, mužem, který ji a její sestru může odvézt z města, daleko od jejich otce. Štěstí ale Scarlett moc nepřeje a ona se ocitá za branami místa, kde je těžké rozeznat skutečnost od iluze.


Caraval je magický příběh plný dobrodružství, kouzel a hrdinky, která se snaží ochránit to, na čem ji nejvíce záleží. Svou sestru Donatellu. Scarlett tak hned na začátku svého putování dostává několik indicií, které ji mají pomocí dojít do cíle hry. Na její cestě ji pak doprovází Julian, trochu tajemný, občas nespolehlivý mladík, u kterého není zpočátku jasné, o co mu jde. Ve hře Caravalu je velmi důležité myslet na to, že ne všechno je pravda. Caraval je plný iluzí, plný lží a přetvářky.

Stephanie Carber napsala velice jednoduchý a nenáročný příběh, který je často přirovnávaný ke knize Noční cirkus. Po dějové stránce není moc originální a bohužel ani moc propracovaný. Spousta věcí je v knize jakoby nedotažených nebo nejsou vůbec vysvětleny. Autorka je ale dobrá ve vystavění správné cirkusové atmosféry a v lehkosti, jakou knihu napsala. Kniha se řadí mezi klasickou young adult fantasy, která se nese na vlně všech možných klišé. Nepřekvapí a po pravdě ani moc nenadchne. 

Celá kniha se točí okolo hlavní hrdinky Scarlett. Scarlett je mladá a nezkušená, zároveň také důvěřivá, oddaná a hlavně hodně naivní. Někdy je ta její naivita znatelná tak moc, že začne být často i protivná. Napomáhá tomu i skutečnost, že ji prakticky všechno vychází jen shodou náhod. Pro nalezení její sestry je nutné, aby splnila několik úkolů, ale téměř kvůli žádné výzvě nemusí Scarlett vynaložit skoro žádné úsilí, často ji dokonce spadne jen tak do nosu. Scarlett tak díky tomu nemá moc šanci rozvíjet svůj charakter, překonávat sama sebe nebo jiné překážky. Není z  ní prostě typický příklad literární hrdinky, která by mohla být vzorem pro své čtenáře.


O ostatních protagonistech se toho moc říci nedá. Julian sice Scarlett doprovází téměř celou knihu, ale jeho charakter je jak na houpačce. Chvíli tajemný, drsný až chladnokrevný, pak zase nespolehlivý, poblouzněný, emotivní. Více zajímavější je pak dvojice Legenda a Donatella. Oba jsou plni tajemství a i když se čtenářům představují v určité podobě, možná za tím vězí něco jiného. Třeba přetvářka? To by mohlo být určitě jeden z předmětů dalšího dílu.

Caraval je průměrnou young adult fantasy knihou, která dostala kvalitní propagaci a až přehnané nadšení ze zahraničí. Existují ale lepší knihy, lepší příběhy i hrdinové. Caraval je minimálně do půlky hodně čtivý, hodně nenáročný, skvěle prodchnutý magickou atmosférou. Samotný příběh by ale potřeboval větší péči. Ten potenciál by tam byl. Takhle se ztrácí mezi další stovkou tuctových příběhů, které sice pobaví a zaženou dlouho chvíli, do větší hloubky ale nezachází a čtenářům nepřináší nic navíc.

Český název: Caraval | Originální název: Caraval | Autor: Stephanie Carber Série: Caraval 1 Počet stran: 432 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 2,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Musím říct, že knížka mě vlastně zaujala, ale četla jsem na ni už několik ne zrovna dobrých recenzí, takže ji nechám být a pořídím v nějakých velkých výprodejích...:-D
    Moc hezká recenze!

    OdpovědětVymazat