Ilustrovaný muž

listopadu 17, 2017


Jméno Ray Bradbury je v literární světě, především v žánru sci-fi, určitě známé. Příběh 451 stupňů Fahrenheita se stal až kultovní záležitostí, která se dočkala nejen komiksové ale i filmové varianty. Ray Bradbury je ale autorem dalších příběhů a povídková sbírka Ilustrovaný muž se řadí mezi ně.

Ilustrovaný muž patří mezi starší záležitosti. Vznik této sbírky se datuje okolo roku 1951 a v českém překladu vyšla kompletní teprve tento rok. V povídkách je tak na první pohled znatelné, že jsou staršího data, svým pojetím, celkovým zpracováním a především příběhy jsou ale naprosto nadčasové. Bradburyho příběhy dříve vycházeli v časopisech nebo sbornících a i když o sobě autor jednou řekl, že vlastně sci-fi nepíše, tak se v této sbírce představil nejen jako mistr vypravěč, ale také jako spisovatel, který umí hravě propojit science fiction s lehkých hororem nebo fantastikou. Jednotlivé povídky ale dělá výjimečné především jejich hloubka a poselství, která ukrývají.

Celou recenzi najdete na webu fantasya.cz

Český název: Ilustrovaný muž | Originální název: The Illustrated Man | Autor: Ray Bradbury Počet stran: 264 | Nakladatelství: Plus
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Krásná fotka, kniha mě moc zaujala názvem, pochopila jsem zprávně, že to není žádná série ale povídky? Bych si ráda koupika jen tohle dílo :)
    All about Candys life

    OdpovědětVymazat