Ritmatik

října 31, 2017

Přát si něco z celého srdce je velká věc. Bohužel ani ta největší oddanost a odhodlaní občas nestačí k tomu, aby se nám naše přání splnilo. Joelovým největším snem je stát se ritmatikem, člověkem, který dokáže přivést k životu křídové obrázky. Joel ale tuto schopnost nemá, to mu ale nebrání tajně chodit na vyučování ritmatiků a studovat s nimi. Ritmatikem být sice nemůže, tak proč se ale nestát jejich odborníkem? Joel se tak na léto stane asistentem profesora ritmatiky, který shodou náhod dostane na starost případ unesených studentů. Kdo za podivnými únosy stojí? A proč mizí jen studenti ritmatiky?


Brandon Sanderson je v současné době jeden z nejuznávanějších spisovatelů žánru fantasy. Nevěnuje se ale psaní pouze jedné série, ale rovnou několika. Mezi nejznámější patří rozhodně už šestidílná série Mistborn a první dva díly desetidílného cyklu Archiv bouřné záře. Sanderson se specializuje převážně na klasickou fantasy literaturu a tedy i literaturu pro dospělé čtenáře. Mladší čtenáři ale ochuzeni nejsou. Za zmínku rozhodně stojí young adult trilogie připomínající X-meny Zúčtovatelé a steampunkem laděný Ritmatik.

Příběh Ritmatika je velice jednoduchý, ale to je téměř každý Sandersonův příběh. Základ je v jednoduchosti ale v reálu se pak jedná o originální koncept, který je nejen dobře zpracovaný, ale napsaný strhujícím a návykovým stylem. Sanderson disponuje velkou fantazií a ve svých knihách kombinuje neobvyklá témata a vymýšlí zvláštní a někdy i překvapující magické systémy. V Ritmatikovi je magie postavená na schopnosti umět kreslit křídou. Ano, křídou. A pomocí jednotlivých symbolů a jejich různých kombinací dokáží ritmatici bojovat proti svému nepříteli. Dvojrozměrné obrázky tak dostávají úplně nový význam a představa, že by vás nakreslený jednorožec mohl ohrozit na životě je vtipná a děsivá zároveň.


Každé dítě v osmi letech projde zvláštním obřadem, které u něj vyvolá nebo nevyvolá ritmatickou schopnost. Joel měl ale bohužel smůlu. Jedna jeho výrazná vlastnost mu ale pomáhá a to je odhodlanost. I když Joel ví, že studium ritmatiky mu vlastně nic moc nepřinese pro budoucí život, neustále chodí tajně na hodiny, pročítá jednu knihu za druhou a snaží se navázat kontakt s ritmatickými studenty. Joel je velmi chytrý a sečtělý, zároveň je ale díky své "posedlosti" často osamělý a považován za podivína. Svou osamělost ale hravě kompenzuje nadšením pro věc a nezlomnou vůlí která hraničí s tvrdohlavostí. Když mluví o ritmatice, studuje druhy obran nebo hledá vodítka k nalezení unesených, cítíte z jeho slov i gest čistou lásku.

První třetina knihy je více méně seznamovací. Když se ale rozjede hlavní dějová linka, kniha nabírá na obrátkách a vrcholí prakticky v poslední kapitole. Sanderson ve svých knihách často nechává to nejlepší, nejzajímavější a nejpřekvapující právě na poslední strany knih. Ritmatik není výjimkou a díky otevřenému konci je jasné, že se někdy v budoucnu dočkáme pokračování. Kniha by si ho rozhodně zasloužila, především samotný svět a magie.

Kromě zajímavého hrdiny, kterého je těžké si neoblíbit, zaujme i svět, který Sanderson přivedl k životu. Jedná se totiž o "náš" svět, ale tak trochu s jinou historií a uspořádáním. Joelův příběh se odehrává na Spojených ostrovech, které podle mapy na začátku knihy odpovídají mapě Spojených států. Sanderson lehce nastínil něco z minulosti a také z míst, které se odehrávají mimo hlavní působiště. Pro samotné čtenáře je ale asi nejvíce zajímavá samotná ritmatika. Pro lepší představu je každá kapitola obohacena o nákresy nejrůznějších obran, základových čár nebo kresby tzv. křídáků.


Kniha se žánrově řadí mezi young adult fantasy, ale pokud by si ji chtěl přečíst starší čtenář, určitě nevybere špatně. Ritmatik je napínavá kniha, se silně vybudovanou atmosférou a zajímavou detektivní zápletkou. Young adult literatura často selhává na nepropracovaném světě, na přítomnosti hloupých hrdinů nebo velkým množství klišé. Ritmatik se těchto chyb naštěstí vyvaroval a představil svěží příběh, originální, chytrý a zábavný.

Český název: Ritmatik | Originální název: The Rithmatist | Autor: Brandon Sanderson Série: Ritmatik 1 Počet stran: 376 | Nakladatelství: Talpress
Hodnocení: 4,5/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Výborná recenze :) Tuhle knihu jednoduše musím mít :) Opravdu mě láká :)

    OdpovědětVymazat