Sídlo červa

října 23, 2017

George R. R. Martina si většina čtenářů spojí se slavnou sérií Píseň ledu a ohně, která se dočkala o nic méně slavné seriálové adaptace. Martin ale začal publikovat už v roce 1971 a spíš než tisíci stránkové knihy psal krátké texty a povídkové sbírky. Mezi nejuznávanější patří například Písečníci. Sídlo červa patří také mezi starší aurovu tvorbu a zobrazuje fascinující vizi jednoho z mistrů fantastického žánru.


Sídlo červa je příběh z podzemního města, které pomalu chřadne a rozpadá se. Planeta umírá, Slunce vyhasíná a poslední zbytky obyvatel se ukrývají. Lidé žijí rozmařilý život, opíjí se a slaví i několik dní v kuse, hluboko v temnotě, v nižších patrech ale sídlí dolňáci, slepí, opovrhovaní a nebezpeční. Annelyn je mladý a naivní, zvyklý na život mezi privilegované. Pak se ale dočká ponížení ze strany lovce. Společně se svými společníky tak vymyslí plán pomsty, která se ale změní na boj o holý život.

Příběh je trochu těžké někam konkrétně zařadit. Je to temná až melancholická fantasy povídka, zároveň je to psychologické drama jedince, který je postaven před určité překážky a musí se jim postavit. A jsou to překážky jak vnější, tak i vnitřní. Annelyn v průběhu příběhu odhaluje jednu skutečnost za druhou a mění se jeho postoj a názor. Mění se jeho vlastní víra, ztrácí naději, zoufá si a propadá temnotě. Umírající planeta a blížící se zánik všeho postupně pohlcuje všechnu naivitu, kterou Annelyn měl. Mezi hlavní témata patří melancholie, rozklad a smrt, která jsou čtenáři dávkována pomalým tempem s hutnou a tísnivou atmosférou.


Sídlo červa je fantasy povídka, která se ale také trochu přiklání k žánru sci-fi a hororu. Celý příběh se odehrává na nepojmenované planetě, kde žijí lidé. Nikde ale není jasně řečeno, že se jedná o planetu Zemi a při čtení je každému jasné, že obyvatelé podzemního města nejsou jen obyčejní lidé. Celá kniha je navíc doprovázená černobílými ilustracemi, které pomáhají umocnit danou atmosféru a zároveň i rozvířit představivost čtenářů.

Povídka vznikla už před čtyřiceti lety, ale svým tématem dokáže zaujmout i současné čtenáře. Že se ale nejedná o současný text je patrné od prvních stran. George R. R. Martin jako jeden z mála autorů ukazuje, že i na malém počtu stran dokáže kvalitně zpracovat složitější téma, dobře vygradovat děj a přijít s pořádně hutným melancholickým koncem. Lehké prvky hororu jsou už jen bonusem navíc.

Český název: Sídlo červa | Originální název: In the House of the Worm | Autor: George R. R. Martin Počet stran: 116 | Nakladatelství: Argo
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

0 komentářů