Famfrpál v průběhu věků

srpna 03, 2017

Zajímalo vás proč vznikl Famfrpál a za jakým účelem? Proč se Potlouku říká Potlouk a kolik dalších družstev existuje? Famfrpál v průběhu věků na svých stránkách dopodrobna zachycuje vznik a historii této oblíbené hry se všemi detailními popisy míčů, hráčů, nejznámějších faulů a družstev.


Hned v samotném úvodu se čtenář dozví vlastně to nejdůležitější. Jak vzniklo létající koště. Famfrpál bez koštěte totiž není Famfrpál. Následuje pak už vznik samotné hry a to co ji předcházelo. Kromě historie se autorka věnuje i detailnímu popisu jednotlivých míčů a jejich účelu. Nechybí i nejrůznější zajímavosti např. že zlatonku dříve ztělesňoval drobný živý ptáček. Kvůli častému úmrtí a hrozícímu vyhynutí se ale musela najít alternativa v podobě zlatého míčku s křídly.

Velká pozornost je pak věnována postupnému vývoji hry, protimudlovskému opatření nebo pravidlům. V knize jsou také popsány charakteristiky samotných hráčů, důležité vlastnosti, kterým musí disponovat a jakých faulů se mohou dopustit. Menší půlka knihy pak zahrnuje seznam nejslavnějších famfrpálových družstev. Největší pozornost je věnována hlavně Británii a Irsku, nechybí ale i zmínky o týmech z ostatních koutů světa jako je Austrálie, Nový Zéland, Afrika nebo Amerika.

Famfrpál v průběhu věků je stejně jako Bajky barda Beedleho nebo Fantastická zvířata hodně útlá knížečka, která ale na málo stran ukazuje hodně. Ukazuje jak je svět J. K. Rowlingové promyšlený, složitý a komplexní. Kniha obsahuje opravdu velké množství informací a mezi to nejzajímavější patří právě zmíněná historie vzniku samotné hry. Jako každá doplňující kniha i Famfrpál obsahuje krásné černobílé ilustrace, nákres famfrpálového hřiště nebo erby britských a irských mužstev. Bradavické učebnice jsou prostě must-have pro každého fanouška Harryho Pottera.

Český název: Famfrpál v průběhu věků | Originální název: Qudditch through the Ages | Autor: J. K. Rowling Počet stran: 144 | Nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Mám doma staré vydanie a je to milá kniha, je naozaj super ako to Jo všetko premyslela :-) Uvažujem nad kúpou tohto nového vydania, ale zatiaľ to nechávam na neskôr :-)

    OdpovědětVymazat