Bajky barda Beedleho

června 22, 2017

Určitě si mnozí pamatujete na poslední díl Harryho Pottera a relikvie smrti. Tyto tři kouzelné předměty - bezová hůlka, plášť neviditelnosti a kámen vzkříšení sehrály v příběhu důležitou roli a o jejich původu se hlavní hrdinové dozvěděli ze sbírky starých pohádek. Bajky barda Beedleho se ale nedostali do rukou jen Hermioně, ale i nám čtenářům.


Sbírka obsahuje celkem pět pohádek nebo bajek, které jsou v kouzelnickém světě běžně známé. Vám třeba máma před spaním vyprávěla o Červené karkulce nebo Popelce, mladí kouzelníci ale usínali nad příběhy Tří bratří nebo Králice Alice. Pohádky jsou většinou krátké, ale každá v sobě nese určité morální poučení. Každý příběh je pak doplněn o podrobný rozbor profesora Brumbála, který poukazuje nejen na skrytý podtext příběhu, ale jaký měl přínos pro kouzelnickou společnost, proč byly některé bajky zakázány a některé dokonce i převyprávěny.

Nejznámější pohádkou je jednoznačně Příběh tří bratří, kterým se do rukou dostali právě zmíněné relikvie smrti. Darovala jim je samotná Smrt, protože unikli jejím nástrahám. Každý bratr ale se svým darem zacházel jinak, protože každý z nich byl různé povahy a ve svém srdci toužil po něčem jiném. Nejmoudřejší byl ale jen jeden z nich.


Velmi pěkná a poučná je i pohádka Čaroděj a skákající hrnec. Jedná se o příběh čaroděje, který po svém zemřelém otci zdědil kouzelnický hrnec. Oproti hodnému a srdečnému otci, je čaroděj krutý a nemá rád lidi bez kouzelnických schopností. Díky hrnci se mu dostane nejen potrestání, ale hlavně i prozření.

Králice Alice a chechtavý pařez se pak stejně jako Příběh tří bratří dotýká tématu smrti, konkrétně schopnosti vrátit život mrtvým. Ať už se vývoj posunul jakýmkoliv směrem, nikdo z kouzelníků nepřišel dosud na to, jak oživit mrtvé. A nejspíš je to i správné. Králice Alice je z příběhu jeden z neoriginálnější, s hlubokou myšlenkou a plný magie.

Ne každá povídka má ale veselý konec. Mágovo chlupaté srdce je příběh člověka, který pohrdal láskou a aby ho nikdy nedostala, schoval své srdce do truhlice. A čím déle žije, tím více ztrácí na lidskosti, stává se necitelným a násilnickým.


Fontána příznivé sudby je pak ze všech pohádek nejvíce nadčasová a dotýká se tématu štěstí. Je totiž jedno, zda je někdo kouzelník nebo mudla (popř. nečar), ke štěstí nepotřebujeme hmotné věci. Všichni lidé, bez ohledu na vyznání nebo kouzelnické schopnosti, si své vlastní štěstí mohou zajistit sami.

Tak jak to bylo v příběhu o Harrym Potterovi, tak i v těchto pohádkách autorka zachytila střet kouzelnické komunity. Sympatie k mudlům a naopak odpor k nim se tak ukazuje v mnohem větším měřítku, který sahá až do daleké historie. Děti z kouzelnických rodin se díky nim ale učí o nejrůznějších lidských vlastnostech, zákonitostech jejich světa a celkově o konfrontaci dobra se zlem. Kouzla totiž dokáží vyvolat jak potíže, tak je i napravit.

Bajky barda Beedleho jsou staré kouzelnické pohádky, které mají (stejně jako ty naše tradiční pohádky) za úkol své čtenáře pobavit a zároveň i něčím poučit. J. K. Rowlingová vymyslela opravdu originální a zajímavé příběhy, které ve svém nitru řeší problémy lidské, problémy staré i současné, problémy lidskosti a lásky. A pro tu správnou atmosféru jsou rozšířeny o krásné černobílé ilustrace. Tyto příběhy sice vznikly jako součást fiktivního světa, ale kdo ví, možná je jednou budete sami vyprávět svým dětem před spaním.

Český název: Bajky barda Beedleho | Originální název: Tales of Beedle the Bard  | Autor: J. K. Rowling Počet stran: 143 | Nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Priznám sa, že som to ešte nečítala, hoci som veľký milovník Harryho Pottera, takže to musím napraviť :)

    OdpovědětVymazat