Ghost in the Shell

června 25, 2017

Ve svém žánru patří mezi legendu. Vznikl už před více jak dvaceti lety a položil základy moderní mangy. Svým příběhem a myšlenkou inspiroval mnoho dalších knih, filmů ale i počítačové hry. Kromě samotné mangy dneska existuje několik animovaných filmů, seriálů a letos se v kinech objevil i hraný film v americké produkci. Ghost in the Shell má pořád co říci.

Příběh se odehrává v jednadvacátém století a to v době, kdy je velmi těžké rozpoznat, kdo je člověk a kdo stroj. Hranice mezi lidskostí a umělou inteligenci je velmi tenká. Lidé se dobrovolně nechávají "vylepšit" a roboti na sobě nosí lidskou tkáň. Hlavní hrdinka agentka Motoko Kusanagi je kyborg a člen speciální jednotky hledající kyberzločince. Se svou jednotkou se zaměřuje především na smrtonosné hackery, kteří se snaží dostat do lidského mozku, k samotnému lidskému duchu.


První díl hojně opěvované mangy se skládá z několika kapitol. Kromě posledních tří se ale jedná o samostatné a krátké povídky s uzavřeným dějem. Autor tak čtenáře postupně seznamuje se svým světem. Světem plným technologií, umělé inteligence a občas také zvrácenosti a násilí. Lidstvo udělalo jeden velký krok kupředu a zároveň se i vrátilo zpět. Svou nedokonalost a slabiny se snaží nahradit uměle a přitom často zapomíná, kde končí hranice. Poslední příběh, který se rozprostírá na více kapitol, pak zachycuje příběh známý z anime filmu, příběh o Loutkaři.

Všechny povídky se zaměřují na speciální jednotku Sekci 9. Motoko společně se svými parťáky řeší jednoduché i složité případy týkající se kyberterorismu. Autor ve svých příbězích rozehrává rozmanité a zajímavé situace, dává velký prostor dialogům i samotné akci a nebojí se přidat i trochu humoru a nadsázky. Nejzajímavější je ale především filozofie, která vyplývá z děje nebo se o ni zajímají samotní hrdinové. Řeší se hlavně otázky lidskosti, co to znamená být člověkem a kam až člověk může dojít, zda je schopen na úkor vývoje přijít o svou lidskost. Tohle filozofování se pak nejvíce projevuje v poslední povídce o Loutkaři, která je po stránce dialogu nejvíce nabitá.


Kromě samotného příběhu je pak pro každý komiks nebo mangu důležité grafické zpracování. Ghost in the Shell vyšel v původním vydání v roce 1991 a to se odráží na samotné kresbě, která bude pro spoustu čtenářů zastaralá, možná i příliš zmatená a nepřehledná. Především je ale specifická, v určitých částech děje i velmi detailní. Pro celý příběh je ale naprosto dostačující, skvěle zachycuje moderní a technikou přehlcenou dobu a v těch správných momentech je i vtipná nebo naopak vážná. Akční scény jsou sice občas hodně zmatené, ale tohle je problém většiny mang. Zajímavostí pak je, že každá povídka má prvních několik stran v barevném provedení, které pak krásně přecházejí v klasickou černobílou variantu.

Barevné stránky ale nejsou jediným bonusem navíc. Manga obsahuje nepřeberné množství autorových poznámek, vysvětlivek nebo vtipných průpovídek a zvukových efektů. Tyto vsuvky jsou pro příběh určitě přínosem, protože v nich autor dopodrobna vysvětluje určitou myšlenku nebo nápad. Zároveň naráží na současné dění, politickou situaci nebo sociální problémy. Osobně ale doporučuji tyto části číst až třeba při druhém čtení, protože můžou často odvádět pozornost od hlavního děje.


Ghost in the Shell je lehce nadčasový, komplikovaný a zároveň i skvěle propracovaný svět, který i po tolika letech může svým čtenářům něco dát. Něčím je inspirovat i motivovat, donutit je přemýšlet nejen nad světem, ale i nad svým vlastním já. Není to lehké čtení na jedno odpoledne, Ghost in the Shell je dobré vychutnat si pomalu, po jednotlivých kapitolách. A i když od původního vydání uběhlo více jak dvacet let, je skvělé, že si tento příběh může konečně vychutnat i český čtenář.

Český název: Ghost in the Shell | Originální název: Kôkadu Kidôtai | Autor: Shirow Masamune Série: Ghost in the Shell 1 Počet stran: 368 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Nikdy jsem moc nepochopil, proč jsou ty komiksy (nejen manga, např. i Scott Pilgrim) černobílé, hrozně blbě se mi to pak čte :(
    Ghost je docela fajn, kdysi jsem viděl ten anime film a nedávno i hranou verzi, obojí je dobrý, i když mi přišlo, že ten film mohl být trochu lepší (hlavně ho mohli trochu víc prohloubit tím filozofováním o podstatě lidství a tak...)

    OdpovědětVymazat