Pomsta a rozbřesk | Renée Ahdieh

listopadu 18, 2016

Příběh Šeherezády a pohádek tisíce a jedné noci zná snad každý. V současné době, kdy je moderní převyprávět známé pohádkové motivy, najdeme i trochu odlišnou verzi tohoto exotického příběhu o dívce, která se snaží pomocí pohádek zachránit život. 


Chorásán je velkolepé království, kterému tvrdě vládne mladý král-dítě kalif Chálid. Každý večer si za ženu vezme jednu dívku, kterou pak za rozbřesku nechá popravit. Jeho poddaní ho za tuto volbu nenávidí, nikdo se ale nesnaží otevřeně vystoupit proti krutému vládci. Když na popravišti skončí i mladičká Šíva, něco se změní. Objeví se dívka, která se dobrovolně stane Chálidovou ženou. Šeherezáda ale nemá v úmyslu za rozbřesku opustit svět živých. Jejím hlavním cílem je pomsta za smrt nejlepší kamarádky a konec této hrůzovlády.

Pomsta a rozbřesk patří v současné době mezi nejoblíbenější retellingy. Od ostatních se odlišuje tím, že zpracovává značně exotické prostředí a pokud má autor dosti bujnou fantazii, může se z toho vyklubat něco opravdu dobrého a originálního. Pomsta a rozbřesk je tak na půl cesty k dobrému příběhu. Jako každá young adult kniha okořeněná dávkou nadpřirozena je příběh velice čtivý, jede si svou hlavní cestou a zbytečně neodbočuje do vedlejších linií. Velká pozornost je ale věnována samotné hrdince a jejímu vztahu k vládci Chorásánu. Což pro někoho může být plusem, pro někoho naopak.

Největším tahákem knihy je už zmíněné prostředí inspirované arabskou kulturou. Tu správnou exotickou atmosféru dotváří popisy velkolepých staveb, skrytých uliček, zahrad a celkově i chování a vyjadřování všech postav je lehce okořeněné tajemnem a cizokrajností. A aby příběh nabyl věrohodnosti a toho správného pohádkového nádechu, najdete v knize rozmanitá a neobvyklá pojmenování, prvky magie nebo výskyt kouzelných předmětů.


Pomsta a rozbřesk je ale především příběhem o pomstě a smrti. Příběh o Šeherezádě. Její plán jak pomstít svou nejlepší kamarádku patří sice k nejslabším a nedořešeným částem knihy, samotná hrdinka se představila jako svérázná, často i drzá a nepředvídatelná. Jen tak se něčeho nezalekne a často se u ní projevuje i velká tvrdohlavost. Příběh ale vznikl na motivy pohádky, takže velkou roli zde hraje i láska, která v obou hrdinech vypukla až neuvěřitelně rychle a pro čtenáře je díky tomu málo uvěřitelná. A jako téměř každá autorka z tohoto žánru, ani Renée Ahdieh se nevyhnula zažitým klišé v podobě milostného trojúhelníku.

Za zmínku stojí i vedlejší postavy, především Šeherezádina služebná Despina, která si svou neomaleností může s hlavní hrdinkou podat ruku. Do příběhu ale vnáší kapku humoru a ve správnou chvíli dokáže určitou dějovou linii pěkně odlehčit.

Pomsta a rozbřesk je milé oddechové čtení pro dospívající čtenářky, které v příběhu ocení trochu nadpřirozena a tajemna. Odlehčený, chvílemi až poetický styl autorky je velice poutavý a svými slovy dokáže čtenáři hravě představit svůj vymyšlený svět. Velká pozornost je věnována romantické lince, nechybí ale ani trochu akčních sekvencí nebo zajímavé vykreslení života v Chorásánu. Atraktivní obálka a příslib, že tato série má pouze dva díly, jsou pak už jen třešničkou na dortu.

Český název: Pomsta a rozbřesk | Originální název: The Wrath & the Dawn | Autor: Renée Ahdieh Série: Pomsta a rozbřesk 1 Počet stran: 400 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 3/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Skvělá recenze. Knížku mám taky doma a šetřím si ji na prosinec, to se budou číst pohádky nejlépe :)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná recenze :) Knihu jsem nedávno četla, pocity mám podobné :) Měla své mouchy, ale jinak mě celkem příjemně překvapila :)

    OdpovědětVymazat