Čarokrásnické světy Roalda Dahla | Stella Caldwell

listopadu 13, 2016

Roald Dahl byl britský spisovatel a scenárista, který se ve světě proslavil svými krásnými a pohádkovými příběhy pro děti. A mezi ty nejslavnější patří rozhodně Karlík a továrna na čokoládu, Matylda nebo Jakub a obří broskev. 

"Nejdůležitější ze všeho je pozorovat okolní svět zářícíma očima, protože největší tajemství jsou vždycky ukryta na těch nejnepravděpodobnějších místech."


Čarokrásnické světy Roalda Dahla je průvodce, který vás kompletně provede celou autorovou imaginací. Kniha je rozdělená na několik kapitol a každá z nich se věnuje určité autorově tvorbě. Nejedná se ale o popis vzniku daného příběhu. Každá pohádka, povídka nebo příběh je lehce nastíněn a pak je na dvou i více stranách doplněn nejrůznějšími ilustracemi a bonusy. Bonusy pak mají podobu různých receptů, novinových výstřižků, citátů, fotografií, podrobných map nebo kreseb. Kromě samotného průvodce je kniha obohacena hned o několik malých "průvodců" - jak se stát Prevítem, kompletní seznam a popis lidožravých obrů nebo zajímavosti ze světa Umpa-Lumpů.

Kniha není informačně příliš detailní, protože je věnována především pro mladší čtenáře. Text je tak jednoduchý a občas trochu i strohý. Na první pohled ale průvodce učaruje svým zpracováním. Některé kresby jsou dechberoucí a některé dokáží vyvolat úsměv na tváři. Po grafické stránce je kniha vypiplaná do sebemenších detailů, které čtenáře donutí knihou jen listovat a kochat se obrázky roztodivných tvorů, příšer a příšerek. Zároveň ukazují, jak velkou fantazii autor měl a že se ve svých příbězích občas lehce inspiroval svým životem.

Čarokrásnické světy Roalda Dahla je především kniha pro děti a pro všechny dospělé, kteří v hloubi duše ukrývají dětskou fantazii a radost. Radost z milých příběhů, kde dobro vítězí nad zlem a kde rozum dává do těla hlouposti a nespravedlnosti. Nádherné grafické zpracování knihy pak dává čtenářům pocit, že nedrží v ruce obyčejnou knihu, ale knihu kouzel a nekonečné představivosti.

Český název: Čarokrásnické světy Roalda Dahla | Originální název: The Gloriumptious Worlds of Roald Dahl | Autor: Stella Caldwell Počet stran: 64 | Nakladatelství: Knižní klub
Hodnocení: 3/5
Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy k recenzi.

You Might Also Like

0 komentářů