Dvůr trnů a růží | Sarah J. Maas

srpna 15, 2016

Pohádku o Krásce a zvířeti zná mnoho z nás. Možná vám ji rodiče vyprávěli před spaním. Příběh o krásné dívce, která musela opustit svou rodinu a odejít na zbytek svého života do sídla podivného stvoření. Co když je ale zvíře ve skutečnosti nadpřirozená bytost vílího původu a kráska je mladá žena, která loví po lesích divokou zvěř.


Devatenáctiletá Feyre žije společně se svým otcem a dvěma sestrami. Žijí v chudobě v polorozpadlé chatrči. Před pár lety přišli nejen o matku, ale i o celý svůj majetek. A jediný člověk v rodině, kdo je schopný zajistit ostatním obživu, je právě Feyre. Umí lovit zvěř, takže se každý den vydává na nebezpečnou výpravu za potravou. Jednou ale zajde dál než obvykle, skoro k hranicím vílího teritoria a na odlehlém místě se jí podaří ulovit obrovského vlka. Mrtvý vlk Feyre sice vynesl spoustu peněz, bohužel si jeho smrt žádá svou daň. Život za život. Feyre je tak odvedena na doživotní vězení. Pryč od své rodiny, pryč od obyčejného života smrtelníků. Přímo do centra nepřátelské říše.
Sarah J. Maas se proslavila díky knize Skleněný trůn. Původně první díl trilogie, dneska to vypadá, že se dočkáme šesti dílů. Fantasy série, která začínala jako lehce nadprůměrná young adult fantasy se nejen každým rokem rozrůstá o nový díl, ale kvalitativně stoupá strmě vzhůru. Dvůr trnů a růží je první díl nové série a podle posledních informací bude i tato série velice rozsáhlá a bohatá na několik dílů.
Autorka v tomto úvodním díle hravě a poutavě rozehrává novou hru. Její styl se každou knihou zlepšuje a její představivost je opravdu rozsáhlá. Dvůr trnů a růží by se dal rozdělit na dvě části. V té první jsou čtenáři seznámeni s celým světem. Jak se světem lidí, tak i se světem, kde žijí nadpřirozené bytosti. Prostí lidé žijí v neutuchajícím strachu z víl a celý život jsou zahlceni pověstmi o krutém světě svého souseda. Když Feyer začne poznávat život svých odvěkých nepřátel, zjistí, že ne každá legenda se zakládá na pravdě.
Druhá půlka knihy je pak o něco „živější“. V té první se občas našly hluchá místa nebo zdlouhavé popisy děje a prostředí. Druhá část knihy prostě jede v rychlém tempu a dějově je velice plodná. V plné síle se ukáže nejen magie, ale i autorčina imaginace, která bývá často až na hranici klišé a nesmyslnosti. Sarah J. Maas si vybudovala určitý styl, který má své prvky, a ty se projevují i v této knize. Má dobře promyšlený příběh, dokáže hravě kombinovat romantické prvky s drsným prostředím a především ví, kam až může se svým příběhem zajít. Nechybí ani zajímavé zvraty, tajemství a hrdinové, kteří si zajdou na samotné dno.
Další zajímavou kapitolou jsou postavy samy o sobě. Hlavní hrdinka Feyre vyrostla v těžkém prostředí, kde se musela chtě nechtě stát živitelkou rodiny. Pomohlo jí to vidět svět trochu jinak. Mít jiné priority. Posouvat své zájmy nebo touhy do pozadí a do popředí dávat svou rodinu. Pořád je to ale devatenáctiletá dospívající žena, která sice ví, jakým směrem se budou ubírat životy jejích sester, ale co chce ona sama, to netuší. Lidé během dospívání často mění názory a problémy se nesnaží vidět v širších souvislostech. A taková je i Feyre. Občas sebevědomá a cílevědomá, s touhou vymanit se ze svého vězení. Zároveň je ale i ustrašená, paličatá a zahleděná do sebe.
Feyre je díky tomu dokonalým zobrazením lidské rozmanitosti. Naproti tomu jsou její mužské protějšky ztělesněním dokonalosti. Tamlin, který okolo sebe rozprostírá lehkou atmosféru tajemství, je vykreslen jako vládce, který se za každou cenu snaží ochránit nejen svůj dvůr, ale i celý lid před tajemnou nákazou. Velkým pomocníkem a přítelem je mu Lucien, který do příběhu přináší lehkou dávku vtipu a zábavy.
Retelling neboli převyprávění pohádkového motivu se stává v posledních letech velice populární. Největší zlom nastal asi díky Marisse Meyer a jejím Měsíčním kronikám, které patří mezi to nejlepší, co můžete v tomto žánru najít. Sarah J. Maas ukazuje, že i v tomto žánru má co říci a pokud půjde kvalita série Dvůr trnů a růží stejně nahoru, jako u Skleněného trůnu, máme se opravdu na co těšit.
Český název: Dvůr trnů a růží | Originální název: A Court of Thorns and Roses | Autor: Sarah J. Maas Série: Dvůr trnů a růží 1 Počet stran: 440 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 3,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Co recenze to názor, ale u této knihy je to tak rozdílné. Už jsem viděla i dvě hvězdičky a ne jednou. Tak si nejsem jistá, zda do toho jít...

    OdpovědětVymazat
  2. Ta hrubka hned v úvodu trochu drásá - "vílího rodu" prosím.

    OdpovědětVymazat