Tažení do Tearlingu | Erika Johansen

června 05, 2016

Zdědit královský trůn, oddaný lid a věrné bojovníky není na škodu. Když vám ale u hranic stojí armáda nepřátelského vojska a váš lid trpí hlady a nedostatkem ochrany, je něco špatně. Navíc je vám devatenáct, doposud jste žili odtrženi od skutečné reality a nevíte si rady jak s invazí, tak především sami se sebou. V devatenácti totiž jen málokdo pořádně ví, co od života čekat. Královna Kelsea nemá moc na vybranou, musí dospět a to rychle a především musí vymyslet plán jak zachránit své království.


Tažení do Tearlingu je druhým dílem fantasy-dystopické trilogie Královna Tearlingu. Autorka v něm zachycuje další osudy mladé královny Kelsey, která se musí vyrovnat s tím, že její království touží zničit nemilosrdná Rudá královna. V prvním díle se čtenáři teprve s touto postavou seznamovali stejně jako s celým světem. Světem, který na první pohled vypadá jako středověké království, ale realita je tak trochu jiná a právě v tomto díle se nám to autorka snaží vysvětlit.

Kniha je stejně jako ta předchozí velice čtivá. Autorka má poutavý styl vypravování a zbytečně nezachází k detailním popisům. Dějová linie se tentokrát dělí na dvě části. Ta první je naše už známá linka s Kelseou a ta druhá zachází daleko do minulosti, do doby před Překročením. Dalo by se i říci, do "naší" doby, někde okolo roku 2050 a dál. V této lince se pak seznámíme s Lily, mladou ženou, která nežije ve šťastném manželství. Ze začátku se to moc nezdá, ale tato nová linka a samotná Lily, má pro Kelsea a osud celého Tearlingu veliký význam.

S tím jak roste nebezpečí, rostou i starosti, povinnosti a také moc, kterou v sobě Kelsea ukrývá. A díky tomu se hlavní hrdinka mění a to dost výrazně. Roste nejen její moc a touha nastolit mír, hluboko uvnitř v sobě ukrývá i velkou křivdu a vztek, touhu ničit. Už to není jen dospívající holka, které k nohám spadlo celé království, Kelsea za sebe nechává mluvit činy, ať už milosrdné nebo kruté a smrtonosné. Tento charakterový vývoj rozhodně patří mezi nejzajímavější změny, které v knize najdete. Kelsea tak nepředstavuje typickou young adult postavu, která je hodná, přející a čeká ji osudová láska a život šťastný až do smrti. Tady jsou milostné vztahy hozeny do pozadí a dopředu se dostávají taktika, intriky, zkaženost a temnota. Královna totiž nemá dostatek můžu ve zbroji, nemá pro svůj lid dosti jídla a nemá je kam všechny ukrýt. Kelsea se tak musí vydat ne moc čistou cestou k možnému vítězství.


Tento díl je poměrně obsáhlý a i když v něm prakticky nenajdete žádnou nudnou nebo zbytečnou část, děj se dopředu moc neposunul. Přibyla nová dějová linie a především se na scéně objevilo několik nových postav a vedlejších linií. Pro rozvoj samotné knihy je to ale velkým přínosem. Kniha je živější a postupně se i zbavuje nálepky young adult. Máme tu spíše směr ke klasickým výpravným příběhům, které jsou okořeněny magickým prvkem.

Tažení do Tearlingu je velice povedené, zábavné a zajímavé pokračování fantasy trilogie. Příběh je více temný, více drastický, ale i více propracovanější a poutavější. Hrdinové nejsou jednostranní a nejsou to ani žádní zbabělci. Bojují slovy, bojují činy. Nastávají těžké časy a je proto nutné dělat těžká rozhodnutí. I za cenu velkých obětí, ztrát a změn. Některá tajemství byla odhalena, některá teprve čekají a snad si to nejlepší nechává autorka na závěrečný díl série.

Český název: Tažení do Tearlingu | Originální název: The Invasion of the Tearling | Autor: Erika Johansen Série: Královna Tearlingu 2 Počet stran: 512 | Nakladatelství: Yoli
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Jee tak to se tesim. Mam ji rozectenou (asi deset stran :D) ale jednicka byla bozi tak se tesim na pokracovani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se to líbilo víc jak jednička. K té jsem měla výhrady :D

      Vymazat
  2. Tahle série mi zatím unikala, ale asi se po ní podívám. Hezká recenze.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat