Harry Potter a kámen mudrců (ilustrované vydání) | J. K. Rowling

června 26, 2016

Na světě existuje jen asi minimum lidí, kteří by o ní neslyšeli. Kniha, o které se mluvilo, že naučila děti zase číst. Osobně neznám nikoho, kdo by neviděl aspoň filmové zpracování příběhu o malém kouzelníkovi. Harry Potter. I když je to série, která skončila, pořád má své věrné čtenáře a pořád si dokáže najít nové. Těch sedm knih se dostalo pod kůži mnohým z nás a je úplně jedno, kolik nám je let. Staří i mladí, potterovská generace nebo i ta nová.


Kámen mudrců je úvodní díl sedmidílné série o malém chlapci, který v jedenácti letech zjistil, že je kouzelník a půjde studovat do školy čar a kouzel. Pro Harryho je to naprosto nový svět. Pohádkový svět, aspoň ze začátku. A prostřednictvím mladého čaroděje objevujeme tento svět i my čtenáři. Učíme se tak používat hůlku a míchat lektvary. Fandíme na zápase Famfrpálu za svou školní kolej a především nacházíme to, co Harry u své rodiny doposud postrádal. Lásku, pochopení a přátele. Přátele na život a na smrt.

V minulém roce se tato série dočkala asi "stého" vydání. Jen v angličtině jich můžete najít desítky a člověk si ani nemůže pořádně vybrat, protože je to jedna krásná obálka za druhou. Tohle vydání je ale speciální. Vyšlo nejen v originále, ale i v desítky dalších zemí, včetně té naší. Kámen mudrců dostal nejen nový rozměr, ale především dostal naprosto nádherné, až dechberoucí ilustrace. 


Jim Kay je ilustrátorem na volné noze. Podílel se na několika filmových nebo seriálových projektech a pro mnohé z nás bude ten, kdo nakreslil ty mrazivé černobílé kresby v knize Volání netvora od Patricka Nesse. Za tuto práci dostal hned několik ocenění a určitě to byl krůček k tomu, aby dostal práci, která ho proslaví po celém světě. Dostal na starost ztvárnit tolik milovaný svět kouzel a nadpřirozena. 

A povedlo se mu to na výbornou. Pod jeho tužkou postavy na stránkách knih ožili a z knihy udělali mistrovské dílo. Kresby, ať už malé nebo přes celé strany, jsou velice detailní a vyzařuje z nich jakási radost a potěšení. Aspoň na mne to tak působí. Jako zajímavou volbu beru to, že se autor nenechal ovlivnit filmovým zpracováním. Najdete tu i různé zajímavosti navíc jako Atlas trollů nebo profily Albuse Brumbála či Minervy McGonagallové. 

Kámen mudrců patří mezi klasiku, kterou četlo statisíce čtenářů. Nový design a zpracování společně s ilustracemi přiblíží tuto sérii dalším čtenářům. Každý rok se tak můžeme těšit na "nové" vydání dalšího dílu. Už sice nebudeme s napětím čekat, jak příběh dopadne, ale jakými kresbami nás Jim Kay překvapí.

Český název: Harry Potter a kámen mudrců (ilustrované vydání) | Originální název: Harry Potter and the Philosopher's Stone | Autor: J. K. Rowling Série: Harry Potter 1 Počet stran: 256 | Nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 5/5
Děkuji Albatros Media za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Tohle vydání je opravdu krásné, hned bych si ho pořídila, kdybych doma už neměla dvě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že mít tři vydání není taky na škodu :D doma mám už tři vydání Hobita :D

      Vymazat
  2. Tenhle díl mám doma. Sestra ma vsechny dily a ja si rekla ze si je zacnu cist. Precetla jsem asi 50 stran a potom jsem se dozvedela, ze vysla ilustrovana verze, tak jsem necekala a hned si ji koupila.

    OdpovědětVymazat