Knižní předsevzetí na rok 2016

ledna 03, 2016


Má cenu stanovit si knižní předsevzetí, když je velká pravděpodobnost, že ho nesplníte? Ano, má. Člověk se mění a kdo říká že ne, tak lže. Vidím to sama na sobě. Rok 2015 byl pro mě rok velkých změn, velkých ztrát, nově objevených věcí. Byl to rok plný nekončícího smíchu i zlomeného srdce. Jsem teď jiná, než před rokem v lednu. Jsem šťastná a plná očekávání. A taková chci být i po zbytek dalších dní. Přemýšlela jsem nad tím, že si dám nějaké osobní předsevzetí, které opravdu dodržím. Vybrala jsem si proto jedno, a to být šťastná. Někomu se to možná bude zdát jednoduché, ale ne vždy to tak bývá. 

Co se týče knižních předsevzetí, jsem naprostý loser. Schválně jsem si našla loňský článek o mých čtecích plánech. Z celkových 9 plánů jsem splnila jeden! Jsem marná, vím to. Takže má vlastně cenu dělat si nějaký seznam znovu? Má! Když to nevyšlo loni, proč by to nevyšlo letos. Budu ale realistická. Tady jsou tedy moje tři knižní předsevzetí:

  1. Dokončím re-reading Duny - Dunu jsem četla kdysi dááávno na základní škole. A asi před rokem jsem si znovu přečetla první díl. I po těch letech jsem v té knize viděla to stejné kouzlo, jako před lety. Mít ji teď před sebou, klidně si ji přečtu znovu. Základní šestidílnou sérii už mám od podzimu kompletní, takže...
  2. Přečtu si první díl Malazské knihy padlých (...a když to vyjde a bude mě to bavit a hlavně to pochopím, tak budu pokračovat dál) - O této fantasy sérii jsem slyšela opravdu hodně. Hodně čtenářů ji miluje. Byla jsem ale před ni i varována. Ne každý ji pochopí, ne každý ji miluje. Prý neexistuje složitější a propracovanější série. Je to tak? Uvidíme!
  3. Snížím počet nepřečtených knih v mé knihovně aspoň na polovinu - Problém asi většiny knihomolů. Až budu zase jednou o víkendu doma, schválně si spočítám, kolik nepřečtených knih mám a určitě to bude velké číslo.

Děláte si i vy seznam knižních předsevzetí?

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Ta trojka ... lol good luck :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych ráda omezila nákup nových knih, ráda bych se zbavila samaritánského komplexu (když tu knihu nezachráním, tak skončí v koši) a ráda bych četla více klasiky a českých autorů. :)
    Z loňských 19 předsevzetí jsem splnila 5 :(
    Tvý předsevzetí jsou super, držím pěsti. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo seznam knižních předsevzetí si udělám, mám taky v plánu napsat článek. Dunu jsem četla skoro před rokem a nějak těžko se mi jí prokousávalo. Je fakt že jsem to četla v blbém období, ale některé pasáže mě neskutečně nudily, některé byly skvělé a příběh jako takový se mi moc líbil, ale stejně nevím jestli bych jí četla znovu nebo četla pokračování... První díl Malazké knihy padlých jsem četla před lety a taky jsem se v určitou chvíli zasekla a trvalo mi, než jsem se přinutila číst dál. No rozhodně jsem to nehltala tak jak teď hltám Bouři mečů od Martina. Ale chci si přečíst i další díly, prý od třetího dílu se to správně rozjede.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc si předsevzetí nedávám, ale mám v dlouhodobějším plánu číst víc knih od českých autorů (což se mi ale stále moc nedaří). Tak třeba tento rok...!

    OdpovědětVymazat
  5. Třetí bod máme společný:) Snad budeš mít letos hezčí rok (bez zlomeného srdce):)

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna Dunu mi nedávno podstrčila kamarádka, že si ji musím nutně přečíst, takže jsem si předsevzala, že jí tu knížku vrátím co nejdříve = že ji co nejdříve otevřu! Loni jsem si říkala, že budu číst více knížek v angličtině, díky čemuž jsem hodně začala jet YA, páč ten jazyk je vážně jednoduchý, tak letos chci přesedlat na více "dospělých" knížek v ENG (takže mám obavy, že letos opět a zase nesplním svůj GR cíl :D) Jinak já mám doma hrozně málo místa na knížky :'( takže mít doma hodně nepřečtených se mě netýká, většinu si půjčuju v knihovně, ale pravda, že jak mi kindle pořád cpe reklamy,tak mám nakoupených dost nepřečtených knížek :D tak možná bych se měla zaměřit tímto směrem..

    OdpovědětVymazat
  7. Mě se teď docela daří číst nepřečtené knihy, co mám doma :D Jenže už vidím, jak ten počet snížím a pak naběhnu do knihkupectv í a jsme zase na stejnym počtu. Držím palce se všemi Tvými předsevzetími!

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, snížit ty nepřečtené knihy, na to se taky chystám :D

    OdpovědětVymazat