Jackaby | William Ritter

ledna 04, 2016

"Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu doctora Who a Sherlocka Holmese."

Nemůžu si odpustit nenapsat tuhle už "skoro slavnou" větu ze zadní strany knihy Jackaby. Protože díky ní a nádherné atmosféricky laděné obálce jsem si knihu chtěla přečíst. Příběh Jackabyho a jeho společnice Abigail se odehrává v roce 1892 v Nové Anglii a Abigail nutně shání práci. Odešla od svých rodičů a od schématicky naplánovaného života. Rozhodla se, že život vezme do svých rukou a postará se sama o sebe. K tomu je ale nutná právě ta práce. Shoda okolností ji pak dovede do sídla R. F. Jackabyho, detektiva, který se zabývá dosti neobvyklými případy. 


Jackaby je už od prvních stran hodně zvláštní kniha. Pokud ale máte rádi příběhy z tohoto období, kdy ulice zely špínou, nosily se nabírané šaty a klobouky na hlavě, budete si knihu užívat. A pokud máte i slabost pro zmíněného slavného detektiva, bude se vám kniha líbit. A to hodně. Jackaby je totiž skoro stejný podivín jako Sherlock. Je geniální, ale zároveň výstřední svou podivností. Všechny okolo sebe považuje skoro za hloupé nebo méně chápavé lidi. Trousí ironické poznámky, bývá náladový a nosí čepici s velmi bohatou historií. Navíc má ale velmi neobvyklou vlastnost. Vidí to, co jiní lidé nevidí.

Kromě samotných postav se příběh hlavně točí kolem série brutálních vražd. A jelikož se okolo ochomýtá Jackaby společně s Abigail, nejedná se o klasickou detektivku. Za smrtí několika nevinných lidí nestojí obyčejný člověk, ale nelidská stvůra. Vrchní komisař ale nechce o ničem takovém slyšet a vede si vyšetřování po svém. 


Autorovi se v knize velmi pěkně podařilo zachytit samotné prostředí děje, vyzdvihl zajímavé prvky doby a dokonale vykreslil chování tamní společnosti. Podivné chování Jackabyho a tak trochu neobvyklé jednání samotné vypravěčky Abigail, je pak výrazné oživení celého příběhu. Celkově je autor v charakterizování a vývoji svých postav velmi dobrý. Abigail jako vypravěčka se osvědčila jako dobrá volba. Nejen že nedělá ostudu svému pohlaví, ale posouvá děj dopředu a je stejně zvědavá, jako samotný čtenář. Naproti tomu je hlavní zápletka velmi předvídatelná a pokud budete číst pečlivě, vraha odhalíte už v půlce knihy. Kniha v sobě má jistou tajemnou atmosféru, ale není moc znatelná. Z textu je poznat autorova snaha, ale ta se bohužel vytratila do ztracena. 

Příběh je napsán velmi poutavým a čtivým stylem, který je okořeněn o občasná zvláštní slova. Samotné zakončení knihy je pak bohužel trochu uspěchané a spíše by se mu hodilo větší rozvinutí. Detaily totiž občas nejsou od věci. Když se ale dokážete oprostit od tyto (pro mě) bezvýznamné nedostatky, je kniha velmi zajímavým zpestřením. To prostředí je chvílemi až hmatatelné a jak Jackaby, tak i Abigail, jsou nejen správně podivní, ale i zábavní a v určité míře i originální. U této knihy je prostě dějová linka spíše jen takové křoví v pozadí a to hlavní, to nejdůležitější, jsou slovní přestřelky, zábavné dialogy a hlavně osobnost samotného detektiva.

Český název: Jackaby | Originální název: Jackaby| Autor: William Ritter Série: Jackaby 1 Počet stran: 280 | Nakladatelství: Host
Hodnocení: 4/5

Velké poděkování patří nakladatelství Host nejen za vydání, ale za knihu samotnou.


You Might Also Like

7 komentářů

  1. Ještě jsem si článek nepřečetla, ale musím napsat hned.. NEJKRÁSNĚJŠÍ PRINCEZNA, bože, je fakt nádherná a tak MOC roztomilá ♥ :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem vraha odhalila už v první čtvrtině - bylo to dokonale průhledné:) Ale překvapivě mi to neubralo na potěšení ze čtení této knihy, protože mě to prostě chytlo a bavilo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj mě taky, a prostě jak ten vrah přišel na scénu, tak to bylo jasné. Trochu okaté, ale jinak se mi kniha hodně líbila. :)

      Vymazat
  3. Košišta <3
    Ale teď k věci :D Super recenze, vážně jsi mě na knihu nalákala. Sherlocka mám ráda a po tomhle díle už nějakou chvilku pokukuji. A navíc má fakt kouzelnou obálku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná kočička ♥. Je pravda, že vraha jsem odhalila opravdu velice rychle. Nemůžu, ale říct, že by mi to ubralo zážitek z knihy. Bavilo mě poznávat postavy a celkově Jackabyho okolí. :)
    Moc pěkná recenze! Taky jsem jednu na blog psala a budu moc ráda pokud se podíváš. :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat