První dojmy | Charlie Lovett

listopadu 25, 2015

Máte rádi Jane Austen a její Pýchu a předsudek? Patří tato kniha mezi vaše nejoblíbenější a za její autorku by jste klidně i dýchali? A teď si představte situaci: Jane Austen není původní autorkou tohoto světoznámého románu. Ona tu knihu a celý příběh prostě ukradla. Docela děsivé že? A o tom je vlastně celá tato kniha První dojmy.

Sophie je čerstvou absolventkou Oxfordské univerzity a po těžkých událostech v rodině se rozhodne odstěhovat do Londýna a vzít práci v antikvariátu. Sophie knihy miluje a je velkou fanynkou Jane Austenové, takže tuto práci bere jako dokonalý únik od reality. Jednoho dne se u ní v práci objeví zajímavý muž. A požádá ji, aby mu našla druhé vydání svazku alegorií z 18. století, které napsal Richard Mansfield. Neznámý cizinec totiž tvrdí, že autor knihy je jeho vzdálený příbuzný. Je ale podivné, když se o stejnou knihu začne zajímat další neznámý a to ne moc vybíravým způsobem. Pobouřená Sophie tak začne pátrat nejen po samotné knize, ale především po tajemství, které kniha ukrývá.


První dojmy je doslova a do písmene kniha o knihách. Řeší se v ní i vztahy, tato kniha je ale spíše zobrazení toho, co čtenáři na knihách milují. Je v ní ukázaná naprosto čistá a oddaná láska k literatuře a jak jsou lidé ochotni za tuto svou "vášeň" bojovat. Charlie Lowett už ve své první knize Dobrodružství milovníka knih ukázal, že mu tohle téma opravdu sedí. Dokáže bravurně zkombinovat nejen příběh z dnešní doby a z doby minulé, ale nebojí se spojit velmi čtivý současný styl s tím starým, který můžete najít například v knihách Jane Austenové.

Styl Charlieho Lowetta je od prvních stran hodně návykový. Prakticky z každé věty je cítit jeho nadšení a zapálenost pro věc. "Dobrá kniha je jako dobrý kamarád. Zůstane s tebou do konce života." Jeho kniha je tak velmi čtivá, ze začátku docela romantická, ale pak se překlene do tajemna a lehké detektivky. Po celou dobu, prostřednictvím opisů, charakteristik a výběrem slov, autor ukazuje, že psaní knih pro něj není jen zábava. Je to vášeň, je to touha zachytit pomocí slov to, co my, čtenáři, cítíme, když čteme knihy. A to se mu v Prvních dojmech povedlo na jedničku.

Celý příběh se dělí nejen na dvě časová období, má ale také i dvě hrdinky. Tou první je už zmíněná Sophie a tou druhou je samotná Jane Austenová. Samotná Sophie je postava, s kterou se bude spousta čtenářů ztotožňovat. Je to naprostý knihomol a to tím milým a správným způsobem. Miluje tvorbu Jane Austenové a stojí si pevně za tím, že Pýchu a předsudek napsala ona. Než ale bude moci zjistit pravdu, projde si dlouhou, občas divokou a tajemnou cestou. 



Naproti tomu je vyprávění z pohledu samotné spisovatelky jakýsi náhled do historie a lehký nástin toho, jak Austenová vlastně psala svoje knihy a co všechno jí bylo inspirací. Tuto část knihy autor zpracoval opravdu dobře a velice realisticky. Pokud by jste neznali nic o Jane Austenové, klidně by jste této knize mohli i uvěřit. Nezachází do úplných podrobností, ale představuje ty nejdůležitější okamžiky z autorčina života. Na jednu stranu ale autor určitě vycházel ze skutečných a ověřených podkladů. Jen ta část o plagiátorství je jen čistě autorova fantazie.

První dojmy jsou velmi čtivým příběhem okořeněným historií a tajemnem. Jedná se o takovou zajímavou kombinaci romantiky a dobrodružství. Ale ani jedno není přehnané. Je to prostě román, který v sobě skloubil všechno možné a ve výsledku se z něj pak stalo něco výjimečného. Příběh se vyvíjí od prvních stran, vyvaruje se hluchých míst a dává do popředí akci, napětí, ale i humor a ponaučení. Charlie Lovett je pro mě osobně velkým objevem. A myslím že prohlášení, které o knize uvedl Washington Post: "Milostný dopis literatuře." sedí dokonale.

Český název: První dojmy | Originální název: The First Impression | Autor: Charlie Lovett 
Počet stran: 344 | Nakladatelství: Paseka
Goodreads | CBDB
Hodnocení: 4/5
Velké poděkování patří nakladatelství Paseka za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

4 komentářů