Knihovna nebo vlastní knihy?

září 05, 2015

Šumperská knihovna

Miluji nakupování knih. A stejně tak miluji chození do veřejných knihoven. Nejsem totiž ten typ knihomola, který musí vlastnit každou novou knihu. Moje osobní knihovna tak obsahuje převážně knihy mých nejvíce oblíbených autorů, oblíbených sérií nebo to jsou knihy, o kterých vím, že je budu číst znovu. Jsou to prostě TY knihy, které mě nejvíce chytly za srdce a které bych si klidně vzala s sebou na opuštěný ostrov a strávila s nimi zbytek svého života. 

Existují ale knihy, které bych si ráda přečetla a nemusím je mít doma. Většinou se jedná o knihy z žánru, který obvykle nečtu nebo knihy, o kterých se hodně mluví a já nevím, zda se mi budou líbit nebo ne. Takové knihy si pak ráda zajdu vypůjčit do knihovny a teprve po jejich dočtení přemýšlím, zda si tu knihu pořídím nebo ne. Není to ale jediný důvod, proč chodím do knihovny. 

Knihovna je pro mě už od dětství ta budova, která je až po okraj zahlcena knihami. Knihy tam jsou všude. Úplně všude. Proto mě baví procházet se jednotlivými odděleními nebo uličkami a jen pozorovat. Občas si na nějakou knihu šáhnu, občas i nějakou vytáhnu a jen se podívám, jakou má obálku. Nebo mě zaujme něčí název nebo autor. Mám ráda tu tichou atmosféru, kolemjdoucí nebo kolemstojící lidi a tu vůni. Někomu to v knihovnách smrdí, mě to voní. Je to prostě něco jiného, než když zajdete do normálního knihkupectví, kde na vás dýchají úplně nové a nečtené knihy.

Knihovna má své kouzlo, stejně jako knihy, které sama vlastním. Do knih z knihovny si třeba nemůžu lepit cedulky, kterými si ráda vyznačuji oblíbené pasáže. Nebo ji nemůžu půjčit kamarádce, protože ji musím vrátit. Naproti tomu, když mi spadne nebo se ohne stránka v knize z knihovny, nenadávám si tolik, jak bych si nadávala v případě, že by se to stalo mé vlastní knize. Všechno má své pro a proti.

Vlastnit knihy je určitě pro knihomola to nejlepší. Sama vím, jak se cítím, když vyjdu z knihkupectví a nesu si s sebou alespoň jednu knihu. Ten hřejivý pocit štěstí, kdy přemýšlím, jestli si knihu přečtu hned nebo později, nebo kam ji zařadím mezi ostatní kousky v mé knihovně. Na knihovny ale nedám nikdy dopustit. Navštěvovala jsem je už jako dítě, kdy jsem ani neuměla číst a půjčovala jsem si jen obrázkové knihy, a navštěvuji je dodnes. 

A jak jste na tom vy? Chodíte rádi do knihovny nebo dáváte přednost vlastním knihám? Nebo jste na tom jako já, půl na půl?

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Ráda chodím do knihovny. :) Jenže pravdou také je, že poslední dobou nestíhám číst knížky z knihovny a snažím se číst i ty koupené... u série Sukuba jsem se po dvou dílech rozhodla, že si ji koupím (i když se přiznám, že za to může i ta obrovská sleva na buxu či v nakladatelství Domino), no, a taky si ji kupuji proto, že od čtrnáctého jedu na kolej a mám obavu, že bych je do té doby nestihla přečíst a vrátit...

    Takže vlastně tak napůl. Když jsou peníze a kniha mě opravdu zajímá, ráda si ji koupím. Za předpokladu, že ne, knihu si půjčím v knihovně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já to mám půl na půl. Díky knihovně jsem narazila na pár skvělých kousků, kterých bych si v knihkupectví asi nevšimla. Nebo naopak jsem si půjčila knihu, o které jsem si myslela, že by se mi mohla líbit, a pak jsem zjistila, že je to blbost. Byla jsem ráda, že jsem si ušetřila peníze. :D Ale knih i tak kupuji spoustu. Nemůžu si pomoct :D

    OdpovědětVymazat
  3. U mňa víťazí knižnica z rôznych dôvodov, tým najhlavnejším je cestovanie a tým nemenej dôležitým je fakt, že 99,9% beletrie (nehovorím o klasike) čítam iba 1x a dosť. Trh je dnes zaplavený rôznymi knihami rôznych kvalít. Preto investujem výhradne do odbornej literatúry alebo do beletrie, ktorú som už čítala a viem, že chcem dať re-reading. A na vrch toho všetkého musím povedať, že knižnice naozaj milujem.

    OdpovědětVymazat
  4. Dřív jsem bývala v knihovně pečená vařená, ale od té doby, co jsem si založila blog a začala s recenzními výtisky, nějak jsem se pustila i do masového nakupování knih, takže mám teď doma spoustu recenzáků a koupených knížek, které jsem ještě nečetla, takže zkrátka na knihy z knihovny nemám čas a už jsem tam několik měsíců nebyla. Nevím, jestli se to časem změní, ale mám pocit, že asi ne...

    OdpovědětVymazat
  5. Na základní škole jsem každý týden navštěvovala knihovnu. Tehdy jsem byla pečená vařená hlavně v dětském oddělení. Na střední moje návštěva nebyla zas tak častá a navíc jsem už chodila do knihovny pro starší, kde jsem sháněla hlavně povinnou četbu, ale zabloudila jsem i do fantasy koutku. Co mám knižní blog, návštěva ještě více polevila a teď do knihovny chodím tak dvakrát do měsíce. Také si tam chodím půjčovat knihy, u kterých si nejsem jistá, jestli by se mi líbily. Tady je ale složitější, že všechny novinky jsou už dopředu zarezervované, takže musím být buď první a nebo si holt počkat. :)
    Každopádně jsem nad knihovnou nezanevřela a vždy tam ráda zabloudím, stejně jako do knihkupectví. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zdieľam rovnaký názor ako Ty čo sa týka nákupu kníh. Aj ja mám vo svojej vlastnej knižnici knihy, ku ktorým viem, že sa ešte vrátim. Ak som náhodou dostanem knihu, ktorú som neplánovala čítať alebo sa mi nepáči, nemám problém knihu predať a zakúpiť si za tie peniaze niečo podľa môjho gusta. Knižnicu som, preto, už dlho nenavštevovala. Až pred pár dňami som do nej zablúdila, pretože som doma už naozaj nemala čo čítať a odniesla som si presne tie knihy, ktoré si prečítať chcem, no nutne ich nepotrebujem mať doma natrvalo. Je to však iné čítať požičanú knihu. Celkom ma mätie a rozčuľuje tá nevedomosť, kto všetko už mal tú knihu doma a ako s ňou zaobchádzal, to jediné ma na knihách z knižnice rozčuľuje...

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem na tom podobně jako ty :) Knihovny miluju - atmosféru, lidi v ní i možnosti, které to místo nabízí. Domů si kupuju taky hlavně knihy osvědčených autorů, případně knihy, které mě na první pohled chytnou za srdce. Samozřejmě vlastním pár knih, které na kterých jsem emocionálně závislá, ale naopak knih, ze kterých jsem "vyrostla", se klidně zbavuju na bazarech.

    OdpovědětVymazat
  8. Mám to jako ty, mám ráda když jsi zajdu do té vonící knihovny a koukám se na všechny ty knihy kolem mě. Ale mám ráda i když si nějakou knihu koupím, mám z ní velkou radost a těším se na ní, protože vím, že se mi určitě bude líbit.
    Dokonce jsem napsala krátký článek o knihovně a co pro mne znamená: http://knizniblogspot.blogspot.cz/2015/01/knihovna.html

    http://knizniblogspot.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Ja si nejradeji kupuju knizky, ktere jsem uz cetla a vim, ze se mi libi, jinak radeji chodim do knihovny, šumperske...:)

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný článek! Do knihovny chodím moc ráda, miluju tu atmosféru :-) Teď jsem tam sice delší dobu nebyla, protože se snažím dočíst tu hromadu vlastních nepřečtených knih, co se mi doma válí. Taky si strašně ráda nakupuji knížky. Když se mi nějaká líbí, většinou neodolám :-D Teď se ale snažím nákupy omezit a pořizuji si jen knihy od oblíbených autorů, nebo knihy, které opravdu hodně chci :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Také jsem na tom tak půl na půl. Do knihovny si chodím půjčovat knížky, které nevím jestli mě budou 100% bavit. a V knihkupectví si vybírám knihy od autorů, kteří mě zatím nezklamaly a nebo mě opravdu zaujme samotný příběh. Jen jednou jsem udělala chybu a koupila si knížku bez rozmyšlení a nedopadlo to moc dobře :-) Takže teď už jen pečlivý výběr a nebo to jistí knihovna :)

    OdpovědětVymazat
  12. Taky mám v knihovně jen knížky, která mám ráda a ke kterým se vracím. Moc nechápu, když si někdo koupí knihu, o které nic neví a třeba se mu ani nebude líbit. To dělám jen u levných kniz z antikvariátu nebo v Levných knihách, tam si občas dovolím zariskovat. Do knihovny taky chodím, je to důvod, proč jsem vlastně dlouhý čas knihy nekupovala, protože jsem si všechno půjčovala. Teď už si knihy kupuju víc, chtěla bych mít doma aspoň všechny své oblíbené knihy.

    OdpovědětVymazat