Recenze: Girl Online (Girl Online 1)

dubna 21, 2015

Nejrychleji prodávaná britská kniha roku 2014. Tímto titulem se může pyšnit prvotina mladičké spisovatelky Zoe Sugg. Zoe je ale ve světě známá jako Zoella, populární vlogerka, kterou sleduje miliony odběratelů. Ve svých videích se zaměřuje nejen na kosmetiku a životní styl, ale nebojí se mluvit i o problémech dnešních mladých lidí. A něco z toho se promítlo i do její první knihy Girl Online.

Penny je obyčejná teenagerka. Nenápadná, nevýrazná. Její kamarádka je pěkná potvora. Její nejlepší kamarád je gay. A jejím největším koníčkem je focení. Kromě toho je taky pěkný nemehlo a ztrapní se kdekoliv, kde to jde. A píše si blog. Píše o svém životě, o svých problémech, o svém strachu. Když pak s rodiči na pár dní odjede do New Yorku, pozná Noela...

Girl Online je kniha, která vzbudila velkou pozornost. A zaslouženě? Jak se to vezme. Fanoušci Zoellina kanálu nadšení určitě byli, ale pro ostatní se kniha může zdát příliš romantická, příliš klišé a příliš taková dokonalá. Prostě nereálná. Penny sice o sobě mluví, že je obyčejná a že v životě neměla pořádně štěstí, ale dosti si protiřečí. Má totiž hodné rodiče, cool bráchu nebo blog, který čte tisíce čtenářů. Jen ty mezilidské vztahy ji moc nejdou. To je ale úplně jedno, protože se chystá strávit Vánoce v centru New Yorku s dokonalým klukem muzikantem. 

Příběh knihy tedy není nic nového. Podobných témat se najde v tisíci jiných knihách. Zoella ale do svého příběhu zakomponovala dnešní dobu. Dobu, kdy jsou teenageři posedlí focením selfie, kdy sociální sítě stojí na prvním místě zájmů a kde se děti nebojí publikovat své problémy na síti, místo toho, aby se svěřili svým rodičům. Hlavním pointa a nad čím by se dnešní mladí lidé měli zamyslet je vymyšlená dobře, ale zpracování už tomu bohužel tolik neodpovídá. Všechno je totiž představeno až moc jednoduše a přeslazeně. Realita by totiž byla úplně jiná.

Hlavní hrdinka Penny je pak, stejně jako její příběh, milá a naivní. Její ale jen patnáct, tak se ta naivita dá i překousnout. S životními změnami, které ji potkají, se snaží poprat a v průběhu celého příběhu pak objeví i pud sebezáchovy, kdy se rozhodne konečně čelit tomu, čeho se tak bála. Vedlejší postavy, které se v knize objeví, už tak propracované nejsou, kolikrát ale zaujmou někdy více, než samotná Penny. Příkladem je třeba její kamarád Eliott, který se musí vyrovnat s tím, že jeho otec nechce přijmout jeho orientaci.

Girl Online je svěží, nenáročná a doslova roztomiloučká kniha, u které se budete culit už jen z toho důvodu, jak je všechno takové pěkné a dokonalé. Od příběhu proto raději nic nečekejte a nechte se jen unést krásnou vánoční atmosférou nebo prostředím New Yorku. 

Český název: Girl Online
Originální název: Girl Online
Autor: Zoe Sugg
Série: Girl Online 1
Počet stran: 352
Nakladatelství: Jota
Žánr: Young Adult, Contemporary, Romance
Hodnocení: 3/5
Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí recenzního ebooku.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Musím naprosto souhlasit!:)
    Girl online jsem četla a líbila se mi, ale co se týče originality, tak za mými oblíbenými tituly značně zaostává:/ Povedená recenze!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze! Knížku si chci určitě někdy přečíst! :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Tedy pokud vím, tak tahle kniha je jenom dobrý marketingový tah, stejně jako 50 Shades of Grey... Zoella tu knížku podle všeho vůbec nenapsala a jenom použili její obličej, napsali to profesionálové (a Zoella nanejvýš "házela nápady").
    Takže je fajn, že se ti to celkem líbilo, ale očividně je to naprosto uměle vytvořený bestseller :-/

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto souhlasím, je to krásná a miloučká knížka... Napsala jsi to úplně přesně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju Zoellu,ale knížečka je fakt mix všeho klišé, které známé z desítek filmů a knih.

    OdpovědětVymazat