Recenze: Fangirl

dubna 22, 2015

Rainbow Rowell se českým čtenářům představila knihou Eleanor a Park. Je to krásný a komorní příběh o první lásce, rodinných problémech nebo šikaně prodchnutý starou hudbou a čtením komiksů. A teď je tu Fangirl, kniha naprosto odlišná, ale svým způsobem stejně krásná.

Cath a Wren jsou dvojčata a už od dětství dělaly všechno spolu. Osmnáct let spolu sdílely nejen pokoj, ale i kamarády, oblečení a svoje koníčky. Pak ale odešly na vysokou a všechno se změnilo. Wren se totiž rozhodla, že už nechce být jednou z dvojčat. Našla si proto novou spolubydlící a začala si užívat toho pravého vysokoškolského života. Samostatná Wren je nejen sebevědomá, ale i oblíbená a společenská. Naproti tomu Cath je její opak. Bojí se lidí, bojí se změn, bojí se dojít i do školní jídelny. Její nejoblíbenější činností je být zalezlá u sebe v pokoji a věnovat se psaní fanfikcí o Simonu Snowovi. Svět mágů a kouzelnické školy jí je totiž bližší, než skutečný svět.

Rainbow Rowell vzbudila vlnu pozornosti už díky knize Eleanor a Park. Ukázala se jako autorka, která umí nejen psát originálně, ale i krásně. Má neuvěřitelný talent vybrat zajímavé téma a zpracovat ho takovým způsobem, že čtenář dokáže jejím příběhem doslova žít. Fangirl je toho dobrým příkladem. Je to kniha, která možná vypráví příběh i někoho z nás. Ve světě totiž existuje spousta mladých lidí, kteří své oblíbené knihy nejen zbožňují, ale oni jimi doslova žijí. A tak se rozhodnou svěřit virtuálnímu světu a píšou fanfikce. Stejně jako Cath.

Fanfikce je jedno z ústředních témat knihy. Cath miluje sérii o Simonu Snowovi a veškerý svůj volný čas věnuje psaním svého vlastního příběhu o tomto kouzelníkovi. Už z prvních vět je pak poznat, že Simon je jakási autorčina verze Harryho Pottera. Ve své knize reálně popsala knižní fenomén a jaký může mít vliv na své fanoušky. Některé knihy mají totiž takové kouzlo, že i když příběh už skončí, nedokáží se čtenáři svého světu zbavit. Proto si vymýšlí své vlastní paralelní příběhy.

Kniha je ale především o Cath a jejím novém životě. Vysoká škola totiž není jen o novém prostředí, nových učitelích a kamarádech. Je to čas kdy dospíváme, ujasňujeme si svoje hodnoty a taky je to čas, kdy jsme sami poprvé bez rodičů a můžeme se nezávazně bavit. A taková je třeba Wren. Vysokou bere jako velkou výzvu, vymetá jednu akcí za druhou a nechává se zlákat i alkoholem. Cath se ale na rozdíl od své sestry nedokáže tak odvázat. Pořád v ní dříme ta malá holka, která se nechávala unést na vlnách smyšlených příběhů. Je to prostě knihomolka a kontakt s živou bytostí je pro ni nejvíc stresující věc na světě. Rainbow Rowell dokázala vykreslit svoji hrdinku věrohodně. Cath je až neuvěřitelně skutečná, že se s ní bude moci ztotožnit spousta čtenářů.

Fangirl je od začátku do konce velmi čtivá kniha, která vám častokrát vykouzlí úsměv na tváři. Ať se to bude týkat Cath a její fanfikce nebo jejího nového života na vysoké. Každá kapitola v knize je navíc obohacena krátkou ukázkou ze života Simona Snowa, takže se čtenář může o tomto kouzelníkovi dozvědět něco víc. Romantická linka pak patří mezi jednu z nejvydařenějších v young adult knihách. Je totiž především nenásilná a přirozená. Plyne si přirozeně, bez zbytečných příkras.

Hledáte - li knihu, která vás dokáže učarovat svým příběhem a pohltit, Fangirl je ta pravá. Je to příběh, který bude bavit všechny milovníky dobrých příběhů, fanoušky fanfikcí a nekonečné snílky. Zamilujete si nejen Cath, ale i občas nevrlou Wren a také svět Simona Snowa. A víte k čemu vybízí otevřený konec knihy? Přece k tomu, aby jste si vy sami vymysleli své vlastní zakončení, stejně jako Cath.

Český název: Fangirl
Originální název: Fangirl
Autor: Rainbow Rowell
Počet stran: 456
Nakladatelství: YOLI
Žánr: Contemporary, Young Adult, Romance, Fiction
Hodnocení: 5/5
Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí recenzního ebooku.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Už se na ni strašně těším. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit, ale myslím si že se nemám ničeho obávat. Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Juu plnej pocet? Tak to me zajima!

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem o ní slyšela z více stran a všude knihu chválili. Po velmi dobrých zkušenostech s Eleanor a Park a do češtiny ještě nepřeloženém románu Attachments si pořídím i tuto knihu. Pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat