Recenze: Solitaire

ledna 07, 2015

Český název: Solitaire
Originální název: Solitaire
Autor: Alice Oseman
Počet stran: 336
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: Young Adult, Contemporary, Mystery, Romance
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Být teenagerem není v dnešní době lehké. O tom ví své i Tori Springová. Tori chodí na střední školu a všechno okolo sebe nesnáší. Nemá ráda školu, učení ji nudí, nerada mluví s lidmi a celkově by nejraději trávila celý den zahrabaná v posteli a spala by. Píše si blog, nebaví ji čtení a je schopná poslouchat jednu písničku pořád a pořád dokola. Pak se ale objeví Solitaire. A také Michael Holden. Ale podle Toriných slov je jí Holden naprosto ukradený.

Solitaire je kniha, kterou čtenáři budou mít rádi nebo je bude nudit. A to nejen díky svému příběhu, ale hlavně díky ústřední postavě. Tori je totiž nejen dosti náladová, ale hodně cynická, kritizující, urejpaná a hlavně pořád řeší všechno a sebe. Touto postavou se ale autorka snažila zachytit současnou vlnu, kdy jsou středoškoláci, ale i vysokoškoláci, znuděni  nejen samotnou výukou, ale i životem. Bezduché proplouvání, ignorace všeho a nezájem o cokoliv. Taková je ale dnešní realita. A proto je tu Solitaire.

Aby probudila Alice Osemanová studenty k životu, vymyslela pro ně Solitaire, což je něco jako tajná organizace nebo sdružení. Jejím cílem je pak probudit životem znuděné studenty a donutit je cítit radost a touhu něco dělat. A dělá to opravdu zajímavými způsoby. Dokáže ale Solitaire vytáhnout z postele i toho největšího pesimistu, Tori?

Kniha Solitaire je debutový román mladičké spisovatelky Alice Oseman, která v zahraničí vyvolala docela rozruch. Alice Oseman napsala velmi neobvyklý román, který ale naturalisticky zobrazuje dnešní společnost mladých lidí. Knihu napsala ve svých sedmnácti letech a právě její život jí byl největší inspirací. Zachytila dnešní kulturu, její závislost na sociálních sítích a vliv hudebních nebo filmových trendů.

"Zamkli tě v týhle třídě," začne, "a tobě to je jedno. Zkus se na to podívat takhle - oni jsou zločinecká organizace a ty jsi Sherlock Holmes. A já John Watson. Ale musíme bejt jako Benedict Cumberbatch a Martin Freeman, protože Sherlock od BBC je totálně lepší než všechny ostatní adaptace."

Jednoduchý ale čtivý děj, předvídatelné zakončení, depresivní hrdinka, tajná organizace, která se nebojí podpálit školu. Ale také vystihující až mrazivé myšlenky a realistické zachycení středoškolského života. Taková je kniha Solitaire, která zaujme především čtenáře, kteří mají rádi netypické příběhy s velmi neobvyklou hlavní hrdinkou.

Děkuji databázi CBDB za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroj: obálka | obrázek | úryvek z knihy

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Na Solitaire slyším chvály snad ze všech stran, a mě ta knížka každým dnem láká víc a víc. Snad se k ní jednoho dne dostanu :))

    (A i když jsem Sherlocka neviděla, stejně musím s tou hláškou souhlasit. BBC dělá nejlepší seriály! :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha me zaujala nejprve obalkou a pak temi rozporuplnymi recenzemi, ktere me donutily si precist anotaci. Poradne me k teto knize nalakala az tvoje recenze, po jejim precteni mam obrovskou chut si Solitaire precist. Predevsim diky tomu uryvku - ve ktere knize tvrdi, ze Sherlock od BBC je nejlepsi, tak tu knihu si musim precist! *soulmates* :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Může to být dobrá kniha, čtu na ni převážně kladné recenze, mě však nezaujala a nemám potřebuji si ji přečíst :) Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se Solitaire pro svou originalitu moc líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Solitaire zrovna čtu, jsem na straně 80 a zatím mě nijak extra nenadchl. No třeba mě ještě překvapí. =)

    OdpovědětVymazat