25 knižních faktů o mně

dubna 25, 2014

  1. Číst knihy jsem začala od mala. Když jsem ještě neuměla číst, tak jsem si knihy aspoň prohlížela. A samozřejmě, že jsem měla nejradši ty obrázkové.
  2. Když jsem se pak konečně číst naučila, jako první jsem se vrhla na komiksi. Čtyřlístek, Tom a Jerry, později i Kačer Donald.
  3. Než jsem se dostala k žánru fantasy, prošla jsem nejrůznějšími knihami. V prvním stupni základky to byli hlavně dobrodružné knihy od Foglara a pak takové ty typické dětské knihy jako Ferda Mravenec, Mikeš, Broučci.
  4. Na druhém stupni jsem přičichla i k dívčím románkům. Přečetla jsem asi dvacet knih od Lenky Lanczové, což bych v dnešní době asi nezvládla. 
  5. Rodina mě ve čtení vždycky podporovala. Nepamatuji si Vánoce bez aspoň jediné knihy.
  6. Kromě mě, čte u nás doma téměř každý. Zajímavostí je, že každý v rodině máme rádi něco jiného. Já fantasy a dystopie, máma detektivky, babi převážně románky, strejda má rád knihy ze druhé světové války, sestřenka knihy o zvířatech.
  7. Jako první mě k sérii Harryho Pottera dovedla mamka. Donesla mi první díl a řekla, že tohle si musím přečíst. A já ji ještě ten den přečetla. 
  8. Dokud jsem nešla do kina na Společenstvo prstenu, nevěděla jsem, že nějaký Tolkien existuje, natož že je to knižní trilogie. 
  9. Série Harry Potter a Pán prstenů jsou moje nejčtenější knihy vůbec. Odhaduji, že jsem každý díl četla minimálně desetkrát. Měla jsem i období, kdy jsem nic jiného, než tyto dvě série, nečetla.
  10. A když ještě zůstanu u toho Pottera, tak jsem během jednoho šíleného maratonu zvládla za pět dní přečíst první čtyři knihy. Což bylo vzhledem k vzrůstající délce knih pro mě velký výkon.
  11. I když miluji sci-fi filmy, přečetla jsem jen dvě série z tohoto žánru - Dunu a Stopařova průvodce po galaxii.
  12. Na střední škole jsem chodila na technické lyceum. I když jsme byli zaměření na technické předměty, nejvíce jsme se učili do literatury. Měli jsme totiž dost drsnou a neskutečně zapálenou učitelku, která po nás málem chtěla celé životopisy.
  13. Z povinné četby jsem zvládla přečíst snad všechno kromě Odysei od Homéra. Přečetla jsem si místo toho radši Nový zákon.
  14. Z probírané látky na škole mě nejvíce bavil světový realismus a romantismus, hlavně ten ruský. Dodnes si něco přečtu od Dostojevského, Tolstého, Gogola a dalších.
  15. Když jsme si měli v maturitním ročníku vybrat knihu na referát, chtěla jsem Pána prstenů. Můj přítel ale bohužel taky a málem jsme se o to poprali (slovně). Nakonec jsme ten referát měli spolu.
  16. Ve své maturitní slohovce jsem psala recenzi na filmovou verzi Pána prstenů a stejně tak i u ústní maturity se mě učitelka na něj ptala. Měla jsem udělat charakteristiku Aragorna.
  17. Vždycky jsem si myslela, že první dystopií, co jsem kdy četla, byla jednička Hunger games. Bohužel jsem už četla něco předtím, v době, kdy se o tomto žánru tolik nemluvilo.
  18. Za poslední 3-4 roky jsem přečetla spoustu dystopií a je to jeden z mých nejoblíbenějších žánrů. Hunger games je pro mě ale zatím nepřekonatelné.
  19. Mým nejoblíbenějším autorem byl vždycky Tolkien. Před 4 lety jsem ale objevila Goodkinda, před 3 lety Georga R. R. Martina, před rokem Petera V. Bretta.
  20. Už tři roky se neobejdu bez svého miláčka - čtečky Kindle.
  21. Přečetla jsem celou trilogii 50 odstínů šedi a nebavila mě.
  22. Mám ráda knižní sérii Stmívání.
  23. Sérii Vampýrská akademie, kterou miluje snad každý, jsem po prvním díle odložila. Nebavila mě. Po roce jsem se k ní ale vrátila a dočetla ji. 
  24. Včera 24. dubna 2014 jsem dočetla svou devítistou knihu. Jednalo se o první díl Zaklínače.
  25. Zítra 26. dubna 2014 se zúčastním svého prvního knižního srazu.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. 900 knih? Wow, já jsem se teda nikdy nepokoušela je spočítat, ale asi jich bude taky dost. HP a LoTR taky můžu číst pořád <3
    Hellie(hellie-g.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podle databáze cbdb, kde mám účet, tak tam mám presne 900 :D tak snad to je spravne

      Vymazat
  2. to jsou dobrá fakta, hezké a ty barvičky super.. 900 knih - to mi obdivně spadla brada a trochu sem se na sebe naštvala, že sem si to začla počítat loni (!!!). normálně to je náhoda - taky sem byla na svém prvním srazu, a ve stejný den! já sem dělala nedávno taky 25 faktů o sobě, ale ve škole v rámci prezentace o sobě a nebyly jen knižní :D

    OdpovědětVymazat