Recenze: Zlodějka knih

února 28, 2014

Český název:  Zlodějka knih
Originální název: The Book Thief 
Autor: Markus Zusak  
Počet stran: 526
Nakladatelství: Argo
Goodreads | CBDB

Anotace: Příběh románu, jehož hrdinkou je dospívající dívka Liesel Memingerová, je zasazen do Německa za 2. světové války. Mladý australský autor sepsal na základě vyprávění své babičky silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce.

Zlodějku knih jsem viděla třikrát.

Pokud na světě existuje někdo, s kým se každá bytost na světě jednou setká, tak je to smrt. Během 2. světové války měla smrt opravdu napilno. Na své nekonečné cestě se setkala už se všemi druhy lidí, a tak ji jen tak něco nevyvede z míry. Když ale poprvé spatří zlodějku knih, začne jí věnovat více pozornosti.

Liesel je na první pohled obyčejná dospívající dívka. Žije v Německu se svou matkou a bratrem, ale kvůli nemilým událostem jsou nuceni oba sourozenci odejít k pěstounské rodině v Molchingu. Během cesty ale Lieselin bratr zemře a zarmoucená dívka je nucena čelit svým novým rodičům sama. Naštěstí si ale v rodině Hubermannových brzo zvykne. Nevlastní  matka Rosa ji sice neustále peskuje, ale oporu dívka nachází v Hansovi, který Liesel pomůže objevit nový svět. Svět písma, svět knih.


Osobně mám ráda příběhy z období 2. světové války. Podle mého názoru by lidé měli přečíst aspoň jednu knihu, ukazující život během těchto nejhorších událostí. Člověk tak aspoň díky těmto knihám vidí, jaká doba to byla, jak se lidem žilo a co byli schopni udělat, aby přežili. Díky takovým knihám pak nezapomínáme na minulost a snad se i snažíme, aby k něčemu podobnému už nikdy nedošlo. Zlodějka knih je jeden z takových příběhů, přesto je ale v něčem odlišná. Poprvé jsem totiž četla knihu z pohledu německého obyvatelstva a i když během války všichni Němce zatracovali, tak jich bylo pár, kteří se sami za svou vlast styděli.

„Nesnáším Führera,“ řekla. „Nenávidím ho.“

Zlodějka knih na první pohled vypadá jak četba pro mladší, ale zdání klame. Příběh je sice vyprávěn z pohledu smrti, spousta věcí a událostí odehrávající se v Molchingu více pochopí starší čtenáři. Ale i tak bych mladším nebránila knihu si přečíst. Protože to, jak se události vyvíjí a jak se hlavní hrdinka postupně mění a poznává pravdu, je na knize to nejlepší. Navíc je kniha často doplněna německými slovy a to knize přidává na realističnosti. 

Liesel je ze začátku taková tichá a i často neprůbojná, stejně jako každý Němec oddaná Hitlerovi. Postupem času ale začne věci vidět jinak. Začne chápat, že Hitlerova idea není nic jiného než nelidské vyvražďování a stejně jako její pěstouni začne vést svou vlastní osobní vzpouru. A není jediná, kdo začne vidět stejnýma očima. Hodně ji pomáhá její nejlepší kamarád Rudy, který ji začne podporovat v krádeži knih. A právě knihy a slova v nich napsaná pomáhají Liesel vydržet. Láska ke knihám je tady zobrazena opravdu krásně a když pak Liesel předčítá nemocnému židovi Maxovi, člověka to až zasáhne a dojme. 

Markus Zusak napsal opravdu ojedinělou knihu. I když se odehrává za války, není v ní nic přehnaně násilného a drastického. Je to vlastně příběh malé holky, která milovala knihy a která dokázala přežít těžkou dobu. A i když během svého života ztratila mnohé, dokázala se sebrat a jít dál. Dokázala bojovat. Příběh je to často opravdu smutný, že se nebráníte slzám, ale kolikrát se i stane, že se nebráníte smíchu. 

Je to příběh jedné z těch, kdo dokážou neustále přežívat – odbornice na zůstávání.

Láska a smrt. Nespravedlnost a vzdor. Smích a pláč. Válka a rodina. Němka a Žid. Zlodějka knih je krásná kniha a rozhodně stojí za přečtení. Nejen proto, že zachycuje realisticky válku a krutost, ale hlavně kvůli Liesel, která si mě získala. Po dočtení jsem byla hodně v melancholické náladě, ale myslím si, že nikdo nemohl očekávat úplný happyend. Byla to těžká doba, zatím asi ta nejhorší a proto je dobré si to někdy připomenout. Protože i na pozadí těch hrůz se může odehrávat příběh, který zasáhne vaše srdce.


Další knihy od Markuse Zusaka najdete na stránkách http://arara.cz
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2 | úryvky z knihy  

You Might Also Like

1 komentářů