Recenze: Ptačí zpěv

listopadu 30, 2013

Český název: Ptačí zpěv
Originální název: Skylark
Autor: Meagan Spooner
Série: Ptačí zpěv 1
Počet stran: 322
Nakladatelství: CooBoo


Anotace: Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji. Ani ve snu ji nenapadlo, že by její úloha měla spočívat v tom, že bude napájet celé město svou energií. Patnáct let Linda Ainsleyová věřila lži. A najednou zjišťuje, že jí nezbývá nic jiného než utéct do nebezpečného a neznámého světa za zdí, nebo přijmout osud, který je snad ještě horší než smrt.


Lindě Ainsley je šestnáct a stále čeká na kouzlobraní. Oproti jiným dětem, kteří kouzlobraní podstupují v mnohem mladším věku, Linda stále čeká. Po dlouhém čekání ale konečně nadejde její chvíle a je odvedena, aby se zbavila kouzelných sil a začala nová etapa jejího života. Když ale dojde k samotnému procesu, Linda pozná, že se děje něco, co nemá. Nebo spíš, že se děje něco s ní, co nemá. A všichni v jejím okolí toho chtějí využí. Lindě nezbývá nic jiného, než utéct. Utéct nejen z institutu, ale i z města, které chrání energetická zeď. Utéct do světa plného nebezpečí a podivných smrtonosných stvoření.

Ptačí zpěv se řadí mezi dystopie. Ano, další dystopie. V posledních dvou letech se jich objevila velká spousta. Tento žánr mám opravdu ráda, ale postupem času, když jich čtu více a více, mě začínají některé dosti splývat. Téměř každá dystopie má stejný scénář a Ptačí zpěv není vyjímkou. Není to ale vůbec špatná kniha. Čte se dobře, rychle a příběh je zajímavý. Vůbec poprvé se v dystopii setkávám s kouzlením nebo by se dalo říci energetickou silou. Tato síla je každému dítěti odebrána a používá se k chodu celého města. Kouzelná síla je ale vyčerpatelná,... tedy až na pár vyjímek.

Svět ve kterém Linda žije je poněkud stísněný. Lidí na planetě zbylo jen malá hrstka, a tak jim nezbývá nic jiného, než se seskupit za energetickou zdí. V hnijících a zbořených zbytcích světa se totiž ukrývá smrtnosné nebezpečí. Co se s naší planetou stalo, se dovídáme jen pomalu, v malých útržcích. Přitom si myslím, že by to mohlo být opravdu zajímavé téma. Doufám tedy, že se ve druhém díle dozvíme více.

Celý příběh je vyprávěn z pohledu Lindy, která si ze začátku hodně vytrpěla. Celý život se těšila na kouzlobraní, když ale pochopila, co s ní chtějí dělat, hrůzou nemohla ani mluvit. Její postava je proto ze začátku hodně polekaná a ufňukaná. Když ale v sobě najde trochu odvahy a uteče za zeď, musí se postavit novému nepříteli. Tím nepřítelem je hlavně zima, hlad a taky to, že nikdy nebyla odkázána sama na sebe. Nikdy neviděla naživo slunce, oblohu, stromy...všechno je proto pro Lindu nové a nepoznané. Nebyla by to ale správná dystopie bez pořádného milostného trojúhelníku. V tomto případě je sice naznačet jen mírně, ale je tam a je opravdu neobvyklý. Protože ani jeden z kluků není zrovna nejideálnější. 

Ptačí zpěv má v sobě obrovský potenciál, který se ale projevuje opravdu pomalu. Děj sice utíká, ale kromě začátku se přes půlku knih děje opravdu pomálu. Závěrečné finále je pak zase shrnuté do asi dvou kapitol a přitom by si zasloužilo více. Chtělo by to více vypjatých a dramatických scén, chtělo by to více se dozvědět o válce, která změnila celý svět. Sympatické postavy a opravdu roztomilá bzučilka vynahrazují knize to, co jí chybí. Od druhého dílu budu ale očekávat hodně a doufám, že bude lepší jak první. 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Úplně s tebou souhlasím- já se začínám v dystopii docela ztrácet. Chci říct, začínám se ztrácet v ději jednotlivých knížek, které jsem přečetla. Legenda se mi plete s Divergencí, pak tam je ještě Temná akademie a Vampýrská akademie- to je zas z jiného soudku. a.... Potřebovala bych na všechno mnohem větší mozek. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě akademie jsem četla, ale Vampýrskou mám raději. XD A jsem ráda, že nejsem jediná, kdo si všiml podobnosti těch dystopií. :)

      Vymazat