Recenze: Zelená jako smaragd

června 17, 2013

Český název: Zelená jako smaragd 
Originální název: Smaragdgrün
Autor: Kerstin Gier
Série: Drahokamy 3
Počet stran: 418
Nakladatelství: CooBoo


Anotace: Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Jí i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… (pozn. Xemerius se velmi obává, že nikoliv.)

---

V závěrečném díle trilogie Drahokamy se Gwendolin horko těžko vyrovnává s faktem, že Gideon ji celou dobu lhal. Jeho láska k ní byla jen hra, aby mohl kontrolovat a řídit všechno, co udělá. Se spoustou slz a nadávkami se pak se vším svěřuje kamarádce Leslie. Bohužel ale nemůže moc truchlit, má toho spoustu na práci. Například otravného a zlého hraběte, který se snaží Gwen zabít. Cestování v čase prostě není žádná sranda.

Zelená jako smaragd je velmi podařené zakončení úspěšné trilogie. I když je díl tentokrá více obsáhlý, děj plyne rychle a všechno na sebe navazuje. Navíc je tu neskutečné množství vtipných hlášek, hlavně od démona Xemeriuse. U některých jeho výroků jsem se vážně trhala smíchy. Jeho účast na příběhu byla velkým oživením a bez něj by to vážně nešlo.

Gwendolin se během těch tří dílů moc nezměnila. Ani moc nemohla, protože dějově za tři knihy neuběhlo moc času. V Zelené ale také ukázala svoji citlivější stránku, když truchlila a ronila slzy pro Gideonovu zradu. Pořád je ale svá, na nic si nehraje a nenechá si moc do všeho mluvit, i když musí strpět protivné urážky ze strany své sestřenice nebo nedůvěru ze stran Strážců.

Není to ale jen o Gwendolin. Nemůžu vynechat Gideona, který jak se ukáže, skrývá nemálo tajemství. Více prostoru taky doslala Leslie a Gideonův bratr Raphael, kteří hojně vypomohli při řešení všech tajemství.

Příběhu nemám co vyčíst, je jednoduchý, vtipný a má promyšlenou zápletku. Během celé knihy se pak odhaluje jedno překvapení za druhým. Není tu nic navíc, spíš od každého něco - trocha romantiky, trocha napětí, trocha humoru i dojemných scén. Postavy jsou normální a hlavně uvěřitelné a kolikrát během čtení jsem si říkala, že bych třeba takového Xemeriuse ráda měla doma.

Zelená je důstojné ukončení oblíbené série od německé spisovatelky Kerstin Gier. Někoho konec možná naštve, někoho potěší. Kniha hlavně pobaví a donutí vás u ní sedět až do konce. Ukončení série je dosti volné a třeba se někdy v budoucnu dočkáme dalšího pokračování.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Já byla tak smutná, že ta série skončila. Gwendolyn a Gideon jsou miláčci ♥ :D

    OdpovědětVymazat