Recenze: Třeskutá kniha Teorie velkého třesku

června 08, 2013

Český název: Třeskutá kniha Teorie velkéto třesku
Originální název: Unraveling the Mysteries of The Big Bang Theory
Autor: George Beahm
Počet stran: 316
Nakladatelství: Argo

Anotace: Americký sitcom Teorie velkého třesku se u nás už stal kultem - a je tedy načase, abychom si čtveřici "nerdů" v čele s geniálním sociopatem Sheldonem a jejich jednodušší, leč krásnou kamarádkou Penny představili v knižní podobě. George Beahm zodpovídá příznivcům seriálu všechno, co kdy o Teorii velkého třesku chtěli vědět, a nádavkem i pár věcí, na které by se je snad ani nenapadlo zeptat. Najdeme zde profily jednotlivých postav i herců, jakož i stručné portréty tvůrců seriálu, soupis a převyprávění jednotlivých epizod, vysvětlení různých fyzikálních i popkulturních narážek a hlášek a rovněž překvapivě vděčné "veselé historky z natáčení". Pokud se vám zamlouvá sitcom Teorie velkého třesku, pak Třeskutá kniha o Teorii velkého třesku nesmí ve vaší knihovničce.

---

Máte rádi seriál Teorie velkého třesku? Tak pokud by jste se chtěli dozvědet něco o představitelých nebo o natáčení sériálu, tak je takhle kniha dělaná přímo pro vás. Seriál sleduju už nějaký ten pátek a patří mezi mé nejoblíbenější, řadila bych ho tak mezi první desítku těch nej. Proto mě tahle kniha hodně potěšila. 

Kniha se skládá ze sedmi částí. V první z nich je stručná historie o tom, jak seriál vlastně vznikl, kdo stojí za režií a scénářem. Dozvíte se tak, že zkušební neboli tzv. nultý díl BBT byl docela průměrný dvacetiminutový díl, který zaujal jel málo lidí. Nebyl moc vtipný a polovina postav byla nesympatická. O rok později, při větší úpravě scénáře a výměně víc jak poloviny herců se dostáváme k naší slavné ústřední pětici hrdinů.

Část druhá nazvaná Od hvězdy k hvězdě detailně popisuje život a studia hlavních hereckých představitelů. Zajímavostí třeba je, že představitel Shledona má magisterský titul z dramatického umění nebo že herci, kteří hrají Leonarda a Penny, ve skutečném životě spolu také chodili, ale všeci se to dozvěděli, až se rozešli.

Část třetí alias Teleport do Pasadeny seznamuje fanouška se samotnýma lokacema, kde se seriál natáčí. V knize najdete  zajímavé fotky budovy, kde žijí Penny s Leonardem a Sheldonem nebo restauraci, kde pracuje Penny. Dozvíte se i zajímavostí o Caltechu, kalifornského technologického institutu.

Čtvrtou část knihy mám nejradši a je zaměřená na fanoušky seriálu. Najdete tam krátký průvodce, jak se stát správným geekem a hlavně podrobný návod, jak se dostat na živé natáčení seriálu. Pro mě, člověka žijícího v malé republice, je to ale nereálná možnost. Pokud jste ale obyvateli amerického kontinentu a máte z pekla štěstí, tak se na natáčení dostanete. Vstupenky jsou totiž zadarmo, jde je o rychlost a štěstí. Závěr této části je pak věnován jedné naprosto úžasné akci a tou je Comic - con v San diegu. Říkám to na rovinu, než umřu, jednou tam pojedu. A o co jde? Comic - con je největší setkání fandů, filmových i seriálových hvězd komiksového, fantasy a sci - fi světa. No kdo by tam nechtěl?

Pátá část je hojně zaměřena na vědu, která v seriálu hraje podstatou roli. Proto není náhodou, že scénáristovi často pomáhají zkušení vědci a odborníci. Šestá část je pak už jen taková rekapitulace prvních čtyř sezón seriálu a poslední sedmá část je slovník všech pojmů ze světa BBT.

Tato kniha je čistě fanouškovská záležitost a pokud máte seriál rádi, určitě ji doporučuju. Pobavíte se u ní a dozvíte se spoustu zajímavých věcí. 

You Might Also Like

2 komentářů