Recenze: Legenda

června 07, 2013

Český název: Legenda
Originální název: Legend
Autor: Marie Lu
Série: Legenda1
Počet stran: 280
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day naproti tomu vyrůstal ve slumu a už ve svém mladém věku je nejhledanějším zločincem Republiky.

Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu.

---

S dystopiemi se během posledních dvou let doslova roztrh pytel, a málokdy se už setkáme s něčím, co je originální a co už jsme nikde nečetli. Legenda patří v zahraničí mezi nejoblíbenější série a letos vyšla i u nás.

Svět v blízké budoucnosti není procházka růžovým sadem. Spojené státy jsou minulostí a na jejich místě se rozkládá Republika. Je to stát, kde lidé žijí v neustálé hrůze z nekonečné války se svými sousedy, s Koloniemi. Příběh Legendy nás seznamuje se dvěma odlišnými světy - svět patnáctileté June, která žije v nejbohatší části Republiky a svět stejně starého Daye, který se narodil v chudinské čtvrti.

Každé dítě ve věku deseti let je povino složit zkoušky. Díky zkoušce se zjišťuje, jaké dovednosti kdo má a jaká bude jeho budoucí kariéra. June neboli zázračné dítě Republiky, jak ji mnozí přezdívají, dosáhla ve zkoušce maximálního počtu bodů a může se těšit na skvělou kariéru agenta. Naproti tomu Day u zkoušky totálně propadl a byl nucen odjet do pracovních táborů. Jeho rodina si myslí, že v táboře přišel o život, ve skutečnosti ale utekl a stal se z něho nejhledanější kriminálník.

June i Day, naprosto odlišné osoby z odlišného prostředí. Nikdy se neměli potkat. Ale pak je Junin bratr Metias zavražděn a vina spadá na Daye. June, která předčasně ukončila studium na Univerzitě se vydává pomstít svého bratra.

Legenda je povedená dystopie, které sice chybí kapka originality, ale jinak je to dobré čtení. Děj je vyprávěn z pohledů hlavních postav June a Daye. Oba dva se na svět dívají odlišně, ale jelikož jsou oba výjimeční a pozoruhodně bystří, všímají si spoustu detailů, které by si normální člověk nevšiml. Postupně odkrývají skrytou pravdu, týkající se nejen zabití Juninýho bratra, ale pravdu týkající se epidemií a pracovních táborů.

Kniha je od začátku do konce plná akce. Hned na začátku vás autorka hodí do děje a nepáře se s ničím, ani s nikým. Najdete tam spoustu drsných scén a nečekaných zvratů. Vztah hlavních hrdinů je od začátku předvídatelný a chvílemi jakoby nepřirozený. Jestli to byl autorčin záměr, to nevím, ale možná by bylo lepší ho vynechat. Legenda je ale i přes to zábavná a získá si vás.


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Znie to super, knižku by som si určite veľmi rada prečítala 8) dystópie mám moc rada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, dystopie doslova miluju a tohle byla dobrá kniha.

      Vymazat
  2. Už som o Legende toho tak veľa počula v pozitívnom slova zmysle, že si ju už fakt musím prečítať :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běž do toho, kniha je to skvělá a konec je hodně dobrej a překvapivej.

      Vymazat