Recenze: Dokonalý sen

května 28, 2013

Český název: Dokonalý sen
Originální název: Crossed
Autor: Ally Condie
Série: Dokonalý pár 2
Počet stran: 344
Nakladatelství: Knižní klub


Anotace: V DOKONALÉM SVĚTĚ O VŠEM ROZHODUJÍ SPRÁVCI. ZA HRANICEMI SPOLEČNOSTI VŠAK JEJICH PRAVIDLA NEPLATÍ…

Kdesi v nejisté budoucnosti pátrá Cassia ve vnějších provinciích po Kyovi, jehož sem Společnost odvedla spolu s dalšími nepřizpůsobivými na jistou smrt. Když zjišťuje, že se Kyeovi podařilo uprchnout do velkolepých, ale divokých a nebezpečných kaňonů, neváhá i ona sama riskovat život – po vysilujícím utěku z pracovního tábora se vydává po Kyových stopách do Příčného řezu, tajemného místa, v němž prý lze nalézt poslední záblesky svobodného života a možná i Vzpoury, k níž se Cassia touží přidat.
Jenomže přeje si to samé i Ky, jenž toho o sobě zamlčuje mnohem víc, než se původně Cassie zdálo? A jaké tajemství skrývá Xander?

---

Dokonalý sen se vrací k osudům Cassie a Kye, kteří žijí v dokonalém světě. Ve světě, který ovládají Správci. Ovládají nejen práci a vzdělání, ale především život každého člověka - kdo si koho má vzít, co má dělat ve svém volném čase, kdy má zemřít.

Cassia patřila mezi běžné obyvatele, kteří Společnosti bezmezně věřili a poslouchali na slovo Správce. Ale pak se Cassia zamilovala a zjistila, že takový život ji nevyhovuje. Proto odešla na okraj Společnosti, na území bez Správců, hledat svou jedinou lásku. Ky byl totiž odveden spolu s dalšími nevhodnými na smrt. Během svého pobytu v pracovním táboře se dozví, že Ky uprchl do vzdálených a rozsáhlých kaňonů. Cassie se okamžitě rozhoduje, riskuje svůj život a vydá se po Kyových stopách. Přitom doufá, že nalezne jedinou naději, která by jim umožnila žít svobodný život - Vzpouru.

Kniha je oproti prvnímu dílu vyprávěna z pohledu obou hrdinů - Cassie a Kye. Více tak čtenář pozná, co se Kyeovi honí hlavou a jaké jsou jeho záměry. Díky tomu se pak postupně odkrývají věci z minulosti a dozvídáme se více o obou hrdinech. Oba jsou hodně přemýšliví a kladou si zajímavé otázky. Právě tímhle se dosti druhý díl liší, kde Cassia teprve objevovala jaká Společnost ve skutečnosti je, učila se více o životě a zjistila, že je ochotna pro lásku obětovat celý svůj život a svoji víru. V Dokonalém snu se Cassia snaží nejen urputně najít Kye, ale také se snaží přijít na to, jak svým rozhodnutím ovlivní svůj život. Podobnými myšlenkami se zaobírá i Ky. Cassia pro něj znamená úplně vše, ale je schopný obětovat pro ni všechno i přesto, že je to proti jeho rozhodnutí?

Kniha byla velmi povedená, ale asi mě nezaujala tak moc, jako první díl. Kolikrát při čtení, jsem si musela uvědomit, čí část zrovna čtu. Tak moc se kapitoly Cassie a Kye podobali. Děj je ale naproti tomu celou dobu napínavý, dobrodružnější a akčnější. Romantiky je tam tak akorát a její otevřený konec nutí okamžitě sáhnout po třetím, závěrečném dílu.

Já toho vidím až příliš. Tak to bylo vždycky. Slova a obrazy se mi v hlavě podivně propojují, a ať jsem, kde jsem, všímám si kdejaké maličkosti. Stejně jako teď. Vick není žádný zbabělec, ale ve tváři má vepsaný strach. Paže mrtvého chlapce visí nad hladinou a nitky z roztřepeného rukávu se courají ve vodě.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Četla jsem dokonalý pár ale zrovna moc se mi nelíbil. Teď přemýšlím, jestli koupit i dokonalý sen, nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonalý pár sa mi veľmi páčil a odvčera mám aj Dokonalý sen, tak som z nej nadšená ;)

    OdpovědětVymazat