Recenze: Poslouchej!

března 24, 2013

Český název: Poslouchej!
Originální název: Just listen
Autor: Sarah Dessen
Počet stran: 384
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Ještě vloni byla Annabel holka, co má úplně všechno – nebo aspoň tuhle roli hrála v televizní reklamě na Obchodní dům Kopf. Letos nemá nic. Nejlepší kamarádka Sophie ji opustila, rodinné štěstí ničí anorexie starší sestry a ve školní jídelně si není ke komu přisednout. Dokud nepotká Owena Armstronga. Vysoký, výrazný a hudbou posedlý Owen je polepšený mizera odhodlaný říkat lidem pravdu. Možná by Owen mohl Annabel pomoct vyrovnat se s tím, co se jí přihodilo tu noc, kdy se Sophií přestaly být kamarádky.

---

Hlavní postavou knihy Poslouchej! je Annabel, holka co ještě před časem měla všechno - skvělou nejlepší kamarádku, práci modelky, reklamu v televizi a byla jedna z nejžádanějších holek na škole. Vše se ale změnilo jednoho večera, v jednom okamžiku.

Začal nový školní rok a když se Annabel vrací do školy, stává se z ní totální loser, nikdo se s ní nebaví a její bývalá nejlepší kamarádka Sophie na ni pokřikuje vulgárními výrazy. Co se ale stalo, to pořádně nikdo ani neví. Kromě toho se Annabel musí potýkat s problémy své starší sestry, která trpí anorexií a zaměstnává svým problém celou rodinu.

Annabel se cítí osamělá, jak nikdy v životě. Když sama sedí venku před školou, začne si všímat Owena, kluka, který je posedlý hudbou, nemá rád pravidla a ve škole se ho všeci straní. Postupem času se spřátelí a Owen ji ukazuje úplně jiný pohled na svět, než měla. Ukazuje ji, jak je hudba důležitá pro život a taky ji pomáhá vyrovnat se s tím, co se tehdy stalo.

Knížky podobného rázu moc nečtu. Když jsem byla mladší, tak jsem jich pár přečetla, ale teďka si hodně vybírám, pokud si něco takového vyberu. Knížka mě ale překvapila. Autorka umí dobře psát a navíc mě zaujala i svým tématem. Problémy dospívajících, jejich vyrovnávání se s nimi a taky to, jak jim může pomoci, když navážou nová přátelství nebo se nechají pohltit hudbou a na chvíli zapomenou. Annabel a Owen jsou skvělým příkladem.

Knížka je velmi realistická a s postavami se člověk dokáže sžít, protože to nejsou žádní rozmazlení spratci. Jsou to lidi, kterým osud nepřichystal nic snadného a musí se s tím poprat.

Nakladatelství CooBoo ponechalo původní obálku a musím říct, že patří k těm lepším. Někdy totiž u nás vychází tak divný obálky, že nechápu, jak k nim chodí a tím nemyslím zrovna CooBoo. 

You Might Also Like

0 komentářů