Železná vdova

listopadu 25, 2022


Kniha od asijské autorky, s mecha tématikou a anime atmosférou. Cože to?

Železná vdova je příběh o holce, která prožívá dosti krušné časy. Nejen co se týče její výchovy a společenského postavení, ale celkově žije ve světě, který není moc přívětivý. A to se na ni dost pěkně podepsalo. Tady totiž vybraná hrstka lidí bojuje proti nepříteli - proti strojům a to tím, že jsou sami usazení do válečného robota, aby ho prostřednictví své "síly" probudili k životu. A Wu Ce-tchien se rozhodne narukovat dobrovolně, aby pomstila smrt své sestry.

Obrovští roboti ovládáni dvojicí lidí, devítiocasé lišky, nadpřirozená vnitřní síla, kterou v sobě má pár jedinců na celém světě... pokud jste viděli občas nějaké scifi/akční anime, tak zaručuji, že tahle kniha má v sobě neskutečný anime vibe. A pokud jste obzvláště viděli seriál Darling in the Franxx, tak tenhle příběh v knize najdete. Ne úplně stejný, ale ta inspirace je obrovská a samotná autorka se o tomto seriálu zmiňuje na konci knihy.

Hlavní postava příběhu Wu Ce-tchien je hodně svérázná postava. Snaží se bojovat za všechna příkoří, která se ji stala. Snaží se bojovat proti holé skutečnosti a proti tomu, jak se společnost chová k ženskému pohlaví. Snaží se bojovat sama se sebou, se svými lehce naivními i nedospělými pohledy. A často se svou zlobou, nenávistí a vzpurnou povahou nechá tak moc pohltit, že zapomíná vlastně na to, co je správné. Zlo vracím zlem, nebojí se být pomstychtivá, nebojí se intrikovat nebo lhát. Wu Ce-tchien je vnitřně docela citlivá osoba, ale to jak s ní bylo zacházeno se na její osobnosti a způsobu vyjadřování silně podepsalo.

Železná vdova má celkově jednoduchou zápletku, není přehnaně komplexní, i když by to příběhu neškodilo, a autorka se nebojí představit čtenářům jakousi jinou verzi hrdinky, která ale není čistě hodňoučká a nechce spasit svět. Své čtenáře zahltí asijskými jmény, inspirací z čínské historie a pro některé i nezvyklou akční stránkou. Kniha od začátku jede trochu z rychlíku, ke konci pak zpomalí a lapá trochu po dechu, ale jako celek působí dobře a baví. Pokud se v dalším díle autorka o něco víc zaměří na komplexnost svého světa, tak se díky otevřenému konci máme na co těšit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství @yoli.cz ❤️

You Might Also Like

0 komentářů