Atlasova šestka

srpna 31, 2022


Atlasova šestka, nová fantasy série, která dostala obrovský boom na sociálních sítích.

Zaslouženě? Nápad knihy je zajímavý, pojetí a různorodost magie také, začátek vás do děje přímo vhodí a vypráví ho hned několik vypravěčů, ale...

Ale pak se to začne hodně táhnout. Pomalý způsob vyprávění a náhled do myšlenkových pocitů hlavních hrdinů není nikdy na škodu, ale tady máme šest různorodých postav, ke kterým jsem si nenašla žádný vztah. Každý z nich je jiný, jinak uvažuje a má často i jiné morální hodnoty a pohledy, ale celkově jsem si mezi nimi nenašla "hrdinu", který by mi byl sympatický.

Po dějové stránce je nejvýraznější konec a tak první půlka knihy, kdy se s dějem opravdu nějak hýbe a něco málo i čtenáře překvapí. Jako celku tomu ale chybí komplexnost, větší náhled do fungování společnosti nebo výzkumu.

K dobré fantasy knize ale není potřeba, aby sypala jednu akci za druhou. Není ale ani nutné tolik tlačit na "slow building" styl a zabředávat v takovém množství do až filozoficky nepřehledných částí, které, ve spojitosti s vědou, byly často spíše nezajímavé. Při čtení těchto pasáží jsem byla doslova ráda, když se děj posunul o něco dál. Závěr příběhu se pak snaží být pro čtenáře co nejvíc zajímavý a to se mu naštěstí i daří, takže pokud člověk přivře oko, druhý díl si pak určitě přečte.

Altasova šestka má v sobě velký potenciál, takže to snad ve druhém díle napraví a nechá ho vyjevit naplno. 😊

Za recenzní výtisk moc děkuji @knihkupectvi_luxor @knizniklub

You Might Also Like

0 komentářů