Spasitel

ledna 02, 2022


Spasitel, třetí kniha Andyho Weira. Ano, toho autora, který napsal skvělého a zábavného Marťana a přinesl žánr sci-fi i mezi lidi, kteří běžně sci-fi nečtou.

Scénář se tu tak trochu opakuje, ale problém je tu daleko kolosálnější. Osamělý kosmonaut se probudí v kosmické lodi a...

a vůbec neví, proč tam je, v které části vesmíru je a co má vlastně dělat. Spasitel je vtipný a zároveň i dobře emotivní příběh o člověku, který nese na bedrech velký úkol - má spasit život na naší planetě. A samozřejmě to nebude jen tak.
Spasitel je skvělá kniha, podobně laděná jak Marťan ale pak jde ještě dál. Autorův styl a vyprávění se posunul, jde víc do hloubky, do myšlenkových pochodů hlavního hrdiny. Do toho zamíchal přiměřené množství vědy, techniky a pojmů, kterým třeba vůbec nebudete rozumět, ale o to tady moc nejde, spíše to jen přidává knize na realističnosti a dramatičnosti.

Kniha popisuje dvě dějově linky - hrdinovu současnost a minulost v souvislosti s tím, proč se ocitl, kde se ocitl. Obě části jsou dobré, současnost ale hravě převládá a dění okolo Tau Ceti je nejen zábavné, ale i dramatické a překvapivé. Prostě, odložit knihu a dělat něco jiného je víceméně od půlky příběhu nemožné. Kniha si navíc v některých částech nese hodně výraznou feelgood atmosféru, která se umí dobře zakousnout do kůže a vy se bavíte, smějete nahlas.

Marťan byl úžasná kniha a Spasitel mu hravě konkuruje. Dokonce je v některých věcech i lepší. Především v popisu, protože Marťan byl občas až moc přímočarý a stručný. Tak i tak jsou obě knihy zárukou kvality, zábavy a jsou to přesně ty příběhy, který vás nenechají v klidu. 😊

Děkuji @laser_nakladatelstvi za recenzní výtisk, tohle se hodně povedlo! 📚

You Might Also Like

0 komentářů